Annonse
KSU – Vipps – desktop
Jørn Siljeholm, PhD.
Kronikk
Jørn Siljeholm, PhD.
20 november 2024 12:38
Del på Facebook
Foto: Pixabay / Pexels
Foto: Pixabay / Pexels
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Miljøorganisasjonene står foran et kritisk veivalg i klimakampen. Etter femti år i villrede, er det på tide å innse at kjernekraft er nøkkelen til å redusere klimatrusselen.

De bør merke seg den globale klimakonferansen i Aserbajdsjan, COP29. Flere enn 30 land fremmer nå "Declaration to Triple Nuclear Energy": En global tredobling av kjernekraftkapasiteten fra 2020 til 2050.

Annonse
Annonse

Historisk var også miljøbevegelsen sterkt positiv til kjernekraft med slagordet «atomer, ikke demninger». Miljøvernere ville beskytte naturen mot omfattende vannkraftutbygginger ved i stedet å jobbe for mer skånsomme kjernekraftutbygginger.

På 1970-tallet ble imidlertid disse holdningene drastisk endret. Miljøbevegelsen ble kuppet av oljebransjen. Kjernekraft sidestilt med atomvåpen og krig- en sidestilling som er like meningsløs som sykehus og biologiske våpen. Siden den gang har de aktivt motarbeidet kjernekraft, en holdning som har preget bevegelsen i over femti år. Natur og klima har blitt ofret.

Ifølge økofilosofen Arne Næss skulle miljøvernere være konsekvensorienterte i den praktiske kampen for natur og miljø. Realpolitikk var en faktor her, ikke minst da han bekjempet vannkraften med argumenter for å verne natur. På samme tid så Gaia-hypotesens far, James Lovelock, kjernekraft som den sentrale løsningen for å verne natur og miljø mens han var svært kritisk til sol- og vindkraft.

Nylig har det imidlertid kommet positive signaler fra deler av miljøbevegelsen. Sierra Club, en av verdens eldste miljøorganisasjoner, har publisert en rapport som konkluderer med at kjernekraft er nødvendig for å bekjempe klimaendringene.

Norske miljøorganisasjoner derimot, som Naturvernforbundet, WWF og Bellona, hevder at kjernekraft, som illustrert fra Naturvernforbundets prinsipprogram i 2022: «...fremdeles har store ulemper», «...er forbundet med en rekke problemer for miljø og helse», og «...er utfordrende i forhold til avfallsproblematikk». Dette står i strid med realitetene.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Da Naturvernforbundet ved landsmøtet i november i år vedtok at kjernekraft «...kan vurderes som en siste utvei for full dekarbonisering av Norge», betyr dette liten eller ingen endring fra før, særlig når det i samme vedtak hevdes at «...Norges framtidige energibehov bør ikke løses ved hjelp av kjernekraft».

Vi kan også legge til at energipolitisk talsperson i SV, Lars Haltbrekken, tidligere leder i Naturvernforbundet, sier at partiet er mot etablering av atomkraftverk i Norge. Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Bellona har mottatt mer enn 80 millioner skattekroner bare de siste ti årene i kampen mot kjernekraft.

Dette er et bakteppe som er ødeleggende for ønsket om et godt beslutningsgrunnlag. Teknologinøytralitet og kjernekraft får ikke konkurrere etter objektive bærekraftskriterier med andre energikilder: Resultatet og prosessen er blitt nærmest korrumpert.

Den norske debatten fremstår som enda mer merkverdig når EUs vitenskapspanel, med utgangspunkt i teknologinøytralitet, konkludert med at kjernekraft er minst like bærekraftig som fornybare alternativer, om ikke mer. Likeledes, FNs UNECE-panel finner at kjernekraft har den laveste negative påvirkningen på ressursbruk, økosystemer og menneskers helse sammenlignet med andre energikilder.

Vi bør også fordøye at alle analyser viser at veien fremover krever økt energiforbruk. NVE forventer at kraftbruken vil øke fra 138 TWh i 2021 til 174 TWh i 2040. Statnett anslår økning fra ca. 140 TWh i 2020 til 185 TWh i 2040. DNV GL anslår en økning på nærmere 90 TWh mot 2050.

Kjernekraft gir oss en unik mulighet til å møte fremtidens energikrav uten å kompromisse med naturvernhensyn. Kjernekraft er overlegen når det gjelder arealeffektivitet. Kjernekraftverket Isar II i Tyskland produserte nesten like mye kraft som Danmarks 6000+ vindkraftturbiner. Det er fortsatt utfordringer knyttet til avfallshåndtering og sikkerhet, men disse utfordringene blekner i sammenligning med fordelene.

For å sikre en bærekraftig fremtid, må miljøbevegelsen omfavne kjernekraft. Det vil kunne muliggjøre betydelige utslippskutt, bevaring av verdifull natur, og sikre stabil utslippsfri energi for fremtidige generasjoner. Miljøbevegelsen bør også merke seg at det finnes ingen velstående samfunn som er energifattige. Miljøbevegelsen bør bidra til det globale målet om å tredoble kjernekraftkapasiteten, med en stor satsing her hjemme.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 21 timer siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrOgså kvalitetssikringen fra KS2 rapporten viser altså at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bompriser, er større enn med ferge.Utslippene ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har bedt om innsyn i Effekt-rapporten som SVV sende til TØI som utfyllende utrekningar som TØI/Dovre skulke kvalitetssikre.Det som ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEr klar over at SVV brukar standard programvare for beregningene.  Men, blir det meir riktig?Der er vel ei smertegrense for ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge.
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDette er di tolking Fram til 2022 tall er bompengesatsane det samme som det svv har brukt I grunnlagsmaterialet.  Det kan ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse