1900: En ukjent fransk gutt vant olympisk gull i roing for Nederland under sommerlekene i Paris. Nederlenderne Francois Brandt og Roelof Klein var blant favorittene i toer med styrmann, men hadde slitt under kvalifiseringen fordi styrmannen deres var for tung. Kort før finalen fikk de øye på en gutt som sto blant tilskuerne sammen med moren sin. Roerne ropte ham til seg og spurte moren om de kunne få låne ham til finaleheatet. Med den unge franskmannen som styrmann, suste nederlendernes båt inn til OL-gull. Gutten var også med under seiersseremonien, der han ble avbildet mellom Brandt og Klein. Deretter forsvant han i mengden, visstnok etter å ha blitt tilkalt av moren, uten at arrangørene hadde rukket å notere navnet hans. Den ukjente OL-vinneren ble anslått til være fra sju til tolv år. Hans identitet er fremdeles et mysterium.
1959: The British Motor Corporation (BMC) lanserte Mini. Den lille bilmodellen var en frukt av Suezkrisen i 1956, som hadde ført til akutt bensinmangel i Europa og skapt behov for en lett, drivstoffgjerrig bil som kunne konkurrere med Volkswagens «boble». Ifølge kravspesifikasjonene skulle bilen få plass i en boks som målte 3 meter i lengden, 1,2 m i høyden og 1,2 m i bredden. Bilen var tegnet av den gresk-britiske bildesigneren Alex Issigonis. Mini skulle bli et emblem for «the swinging sixties» i Storbritannia og bli stående som et av de store britiske designikonene fra det 20. århundre. Da produksjonen opphørte i 2000, var det solgt 5,3 millioner eksemplarer av bilen i ulike inkarnasjoner. Mini er dermed den mest solgte britiske bilen gjennom alle tider. Tyske BMW har senere overtatt produksjonen av Mini.
1968: Filmskuespillerinnen Kay Francis døde i New York, 63 år gammel. Francis var en av Hollywoods største stjerner i 1930-årene. Hun spilte hovedroller i mer enn 50 filmer i løpet av tiåret, og i 1935 var hun den best betalte kvinnelige skuespilleren hos filmstudioet Warner Bros. Blant de mest kjente filmene hennes er «One Way Passage» (1932), «Mandalay» (1934) og «King of the Underworld» (1939). Francis trakk seg brått tilbake fra offentligheten i 1946, og i dag er hun praktisk talt ukjent utenfor en krets av entusiaster. Dagbøkene hennes vitner om en kvinne som trivdes dårlig i rampelyset. Allerede i 1938 skrev Kay Francis: «Jeg vil bli kremert når jeg dør, slik at alle spor etter min eksistens blir utslettet fra jorden. Jeg kan knapt vente med å bli glemt.»
(©NTB)