Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 august 2023 02:00
Del på Facebook

1805: Den beryktede «Støvlet-Cathrine» døde i eksil i Holstein. «Støvlet-Cathrine» var prostituert av yrke og het egentlig Anna Cathrine Benthagen. Navnet hennes var kommet på alles lepper i Danmark i 1767, da det ble kjent at hun var elskerinnen til kong Christian VII. Kongen skulle ha funnet særlig behag i henne fordi hun evnet å tilfredsstille hans sære tilbøyeligheter, og sammen turet de to åpenlyst på Københavns kneiper og bordeller. Etter hvert fant kongens ministre at det uhørte forholdet ble en belastning for regimet. I januar 1768 besluttet regjeringen å deportere «Støvlet-Cathrine» til Holstein. To år senere ble hun tildelt en livsvarig pensjon på 500 riksdaler, mot løfte om aldri mer å vise seg i nærheten av hoffet. I huset hvor hun bodde i Sorø på Sjælland ligger i dag restauranten «Støvlet-Cathrines Hus».

1944: Allierte styrker gjenerobret Paris. To dager tidligere hadde den tyske kommandanten i Paris, general Dietrich von Choltitz, mottatt en direkte ordre fra Hitler om at byen skulle legges i ruiner fremfor å overgis til fienden. General Choltitz valgte å trosse ordren. Da han kapitulerte på vegne av Wehrmacht, var både infrastruktur, monumenter og monumentalbygg i Paris intakte. Choltitz ble løslatt fra krigsfangenskap i 1947, uten å ha vært tiltalt av noen alliert domstol. Han utga sine memoarer i 1951 under tittelen «Brennt Paris?» («Brenner Paris?»), et spørsmål som Hitler etter sigende skal ha stilt generalene sine på byens frigjøringsdag. I boka hevdet Choltitz at han hadde spart byen av to grunner: fordi han elsket den, og fordi han på det tidspunktet var kommet til at Adolf Hitler måtte være sinnssyk.

1967: Mannen som gikk under tilnavnet «The American Hitler», høyreekstremisten George Rockwell, ble skutt og drept av en attentatmann. Rockwell hadde grunnlagt The American Naziparty i Virginia i 1959. Det holocaust-fornektende, utilslørt rasistiske partiet baserte i stor grad ideene sine på programmet til Hitlers tyske NSDAP i 1930-årene. Partiet skal ha oppstått som en reaksjon på den svarte borgerrettighetsbevegelsens voksende tilslutning og innflytelse i USA. Rockwell ble skutt av en forhenværende partifelle som var blitt ekskludert fra partiet grunnet «bolsjevikiske holdninger». The American Naziparty gikk i oppløsning få år etter Rockwells død.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse