Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
24 august 2023 02:00
Del på Facebook

1857: Et brått kursfall i aksjene til bank- og forsikringsselskapet Ohio Life Insurance and Trust Company utløste panikk ved New York-børsen. Bankens fall ble starten på en finanskrise som spredte sjokkbølger over store deler av verden og innvarslet konjunkturnedgang i både Europa, Midtøsten og Sør-Amerika. Innenlands førte krisen i amerikansk økonomi til masseflukt av utenlandske investorer. Da Russland samtidig gjeninntok sin plass på det internasjonale kornmarkedet etter avslutningen på Krimkrigen, medførte det et fall i kornprisene som rammet amerikanske kornbønder. Et sammenbrudd i eiendomsmarkedet ruinerte dessuten tusenvis av investorer. Ifølge Wikipedia skal amerikansk økonomi først ha kommet på fote igjen omkring utbruddet av borgerkrigen i 1861.

1941: Adolf Hitler ga ordre om at nazistenes systematiske avlivingsprogram rettet mot handikappede og mentalt syke i Det tredje riket, opprettet i 1939 under kodebetegnelsen «Aktion T4», skulle bringes til opphør. Hitlers ordre var en følge av den tyske kirkens høylytte protester mot myrderiene. Tyskland var på det tidspunktet involvert i en krig på to fronter, og naziledelsen anså en konfrontasjon med den hjemlige kirken som en unødig belastning for regimet. Likevel fortsatte drapene på det nazistene anså som «livsuverdige» individer i stillhet. Det er anslått at ca. 70.000 mennesker ble myrdet i løpet av de to årene programmet var i full virksomhet. Under Nürnbergprosessen etter krigen ble det beregnet at ytterligere 200.000 ble ofre for «Aktion T4» etter at det var offisielt avviklet.

1963: Første spark på ballen ble tatt i Bundesliga, Vest-Tysklands fotballiga for menn. Tysk fotball hadde vært organisert siden 1903, men til tross for iherdige forsøk, hadde man aldri lyktes med å etablere en nasjonal liga. Under naziregimet hadde fotballen vært organisert i 16 regionale ligaer, i etterkrigsårene oppsto et lignende system basert på de ulike okkupasjonssonene. Da Vest-Tyskland vant sitt første fotball-VM i 1954, hadde landet fremdeles ingen riksdekkende liga. Den første utgaven av Bundesliga omfattet 16 lag. Borussia Dortmund-spissen Friedhelm Konietzka fikk æren av å score historiens første Bundesliga-mål, da han satte ballen i nettet etter bare 58 sekunder av kampen mot Werder Bremen. Uwe Seeler fra Hamburger SV ble ligaens toppscorer med sine 30 mål i premieresesongen. Likevel ble det F.C. Köln som kunne smykke seg med tidenes første vesttyske ligagull.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse