Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 august 2023 02:00
Del på Facebook

1789: Forfatteren Hanna Winsnes ble født i Drammen. Hennes «Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen» fra 1845 regnes som Norges første kokebok. Boka, som populært er blitt hetende «Hanna Winsnes’ kokebok», kom ut i fjorten opplag, det siste i 1921. I boka ga Winsnes råd om alt fra matlaging til såpekoking og slakting av husdyr. Også hennes «Huusholdningsbog for tarvelige Familier i By og Bygd» (1862) gjorde stor lykke. Under pseudonymet Hugo Schwartz ga Winsnes dessuten ut en lang rekke oppbyggelige romaner og fortellinger med titler som «Grevens datter», «Indianerinden», «Skipperkonen» og «Eremithytten». Norsk biografisk leksikon omtaler henne som Norges første kvinnelige romanforfatter. Likevel er det først og fremst for sine husstellbøker at Hanna Winsnes huskes av ettertiden.

1939: Molotov-Ribbentrop-pakten ble undertegnet i Moskva. Avtalen fikk navn etter utenriksministrene i henholdsvis Sovjetunionen og Tyskland, Vjatsjeslav Molotov og Joachim von Ribbentrop, og var en ikkeangrepspakt mellom de to landene. Ifølge avtalen skulle det sentrale og østlige Europa deles i to «interessesfærer» som de respektive landene kunne ta kontroll over uten inngripen fra den andre. Polen skulle deles i to, med en sovjetisk og en tysk sone. For Hitler-Tyskland var traktaten en nødvendig garanti for at Sovjetunionen ikke ville blande seg inn i en tysk krig mot England og Frankrike. Bare en uke etter undertegnelsen rullet tyske tanks inn i Polen, og 2. verdenskrig begynte.

2006: Den østerrikske 18-åringen Natascha Kampusch klarte å rømme etter å ha blitt holdt i fangenskap av en kidnapper i åtte år. Gjerningsmannen, den arbeidsløse teleteknikeren Wolfgang Priklopil, hadde bortført den da ti år gamle Kampusch mens hun var på vei til skolen. I årene som fulgte, holdt han henne innelåst i et fem kvadratmeters kjellerrom under hjemmet sitt utenfor Wien. Kampusch så sitt snitt til å flykte da Přiklopil kommanderte henne til å støvsuge bilen hans, mens han selv ble opptatt i en telefon. Han begikk selvmord samme dag som Kampusch rømte. Natascha Kampusch har skildret det åtte år lange fangenskapet i boka «3096 dager». I 2013 ble historien dramatisert i en spillefilm av samme navn, med Antonia Campell-Hughes i rollen som Kampusch. Danske Thure Lindhardt spilte kidnapperen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse