Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
22 august 2023 02:00
Del på Facebook

1485: Kong Rikard III falt i slaget ved Bosworth Field i Leicestershire. Slaget markerte slutten på borgerkrigene som hadde herjet England gjennom 30 år, og som har gått inn i historien under betegnelsen rosekrigene. Kong Rikard skal ha blitt omringet og drept av fiender da hesten hans gikk seg fast i mudderet på slagmarken. I Shakespeares berømte dramatisering av scenen dør kongen med ordene: «En hest! En hest! Mitt kongerike for en hest!» Levningene av kong Rikard ble funnet under en parkeringsplass i Leicester i 2012. Det hadde lenge vært antatt at kongen var gravlagt i en kirke som sto på stedet. Funnet, som ble identifisert ved hjelp av DNA-teknologi, bekreftet at kongen var drept av en serie knusende slag mot hodet.

1952: Straffekolonien på den beryktede Djevleøya (fransk: Île du Diable) utenfor kysten av Fransk Guyana ble stengt for godt. Kolonien var opprettet av Napoleon III i 1852, til bruk for fanger som var ansett som spesielt rømningsfarlige. Det antas at omkring 80.000 fanger var innom øya i løpet av de 100 årene anstalten var i bruk. Blant koloniens mest kjente innvånere var Alfred Dreyfus, som var uskyldig dømt for spionasje. Djevleøya ble kjent for lesere over hele verden da den tidligere straffangen Henri Charrières utga sin bestselgerroman «Papillon» i 1969. Romanen var skrevet som en memoarbok, der Charrière skildret sin dramatiske flukt fra øya. I virkeligheten hadde Charrière aldri satt sin fot på Djevleøya. Derimot hadde han i sin tid flyktet fra et fengsel på fastlandet. «Papillon» ble oversatt til norsk i 1970 og filmet i 1973, med Steve McQueen i hovedrollen.

1962: Den høyreekstreme nasjonalistorganisasjonen OAS begikk attentatforsøk mot Frankrikes president, Charles de Gaulle. Presidentens sorte Citroën var på vei gjennom Paris-forstaden Petit-Clamart, da en attentatmann åpnet ild mot bilen med maskinpistol. De Gaulle og hans kone Yvonne kom begge uskadd fra attentatet. Blant de mange journalistene som rapporterte om drapsforsøket, var den unge, britiske Reuters-korrespondenten Frederick Forsyth. Hendelsen ble inspirasjonen til hans berømte thriller «The Day of the Jackal» (norsk tittel «Sjakalen») fra 1971. Attentatforsøket i Petit-Clamart utgjør åpningen på romanen, men i Forsyths historie hyrer OAS inn en leiemorder for å begå et nytt anslag mot presidentens liv. Romanen ble filmatisert i 1973, med Edward Fox i rollen som den mystiske leiemorderen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse