Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 august 2023 02:00
Del på Facebook

1847: Kong Oscar I innstiftet St. Olavs Orden. Ifølge statuttene tildeles ordenen «som belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten». Ordenstegnet er et malteserkors (fire V-formede armer av lik størrelse) i hvitemaljert gull med en rød globe i sentrum, prydet med riksvåpenets løve i gull. Kong Oscars valgspråk, «Ret og Sandhet», står innskrevet på baksiden. Innehavere av storkorset bærer dessuten en åttearmet ordensstjerne (storkorskrasjan) samt ordensbånd. Ordenen er delt i gradene ridder, ridder av 1. klasse, kommandør, kommandør med stjerne og storkors. Ordenstegnene er Kongens eiendom og skal returneres til ordenens kanselli ved et ordensmedlems død. Ordenen er oppkalt etter Olav den hellige.

1887: Arbeiderpartiet ble stiftet i et avholdslokale ved Ormetjern i Barbu utenfor Arendal. 29 personer skal ha vært til stede på stiftelsesmøtet, som valgte sagbruksarbeider Anders Andersen til partiets første formann. Andersen ble sittende som formann i ett år. Blant fanesakene i pionertiden var alminnelig stemmerett for begge kjønn og lovfestet arbeidstid. Partiet fikk sine første representanter på Stortinget i 1903 og dannet sin første regjering i 1928. Ved stiftelsen i 1887 ble partiet døpt Det Forenede norske Arbeiderparti. Fra 1930 var det offisielle navnet Det norske Arbeiderparti, inntil partiets landsmøte i 2011 vedtok at navnet skulle forenkles til Arbeiderpartiet.

1961: Motown ga ut «Please Mr. Postman» med The Marevelettes. Singelen skulle bli den første av en lang rekke toppnoteringer på amerikanske hitlister for Motown, som mer enn noe annet plateselskap har fått æren for blomstringen innen afroamerikansk populærmusikk i 1960- og 70-årene. The Marevelettes var dannet av fem skolevenninner i Michigan i 1960. Vokalgruppen holdt det gående i ti år under skiftende besetninger, men kom med tiden til å bli overskygget av Motown-kolleger som The Supremes og Martha and the Vandellas. I 1966 nådde de en sjuendeplass på Billboard med «Don’t Mess With Bill». Likevel klarte The Marevelettes aldri å gjenta den eventyrlige suksessen med debutsingelen «Please Mr. Postman».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse