Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 september 2023 02:00
Del på Facebook

1854: Norges første jernbane åpnet mellom Christiania og Eidsvoll. Den 67,8 kilometer lange jernbanestrekningen fikk navnet Hovedbanen og var delvis finansiert med britisk kapital. Blant stoppestedene for banen var Bryn, Strømmen, Lillestrøm, Kløfta og Jessheim. Sistnevnte stasjon het opprinnelig Trøgstad, men stedet ble ifølge Wikipedia omdøpt til Jessum i 1897 for å unngå forveksling med Trøgstad i Østfold. Bare tre år senere klaget prestene i distriktet til biskopen i Borg over at navnet Jessum hadde en tendens til å bli brukt blasfemisk. For å avverge enhver språklig samrøre med navnet Jesus, besluttet herredsstyret derfor å endre navnet til Jesseim. Fra 1920 har den offisielle skrivemåten vært Jessheim.

1914: Verdens siste eksemplar av arten vandredue døde av alderdom i Cincinnati Zoo i Ohio. Vandreduen var i sin tid en av Nord-Amerikas mest tallrike fuglearter, med en bestand som er anslått til fem milliarder. Fuglene levde i enorme kolonier og trakk i flokker som kunne omfatte millioner av individer. Øyevitneskildringer forteller om dueflokker som fikk himmelen til å svartne og fylte luften med øredøvende kakling – i Ontario skal det i 1866 ha blitt observert en flokk som var så stor at den brukte 14 timer på å passere. Likevel førte hemningsløs jakt på fuglen til at bestanden kollapset. Den siste ville vandreduen ble skutt i Ohio i 1900. Eksemplaret i Cincinnati Zoo hadde fått navnet Martha etter George Washingtons hustru. En statue av Martha (duen) er reist til minne om henne i den zoologiske hagen.

1939: Tyskland angrep Polen i de tidlige morgentimene, og 2. verdenskrig begynte. I timene forut for invasjonen hadde personell fra SS iscenesatt et polsk angrep på Tyskland for å rettferdiggjøre det tyske overfallet. Det fingerte angrepet bar navnet «Operation Himmler» etter SS-sjef Heinrich Himmler og besto i om lag tjue separate aksjoner langs den polsk-tyske grensen. Blant disse var et anfall mot en tysk tollstasjon og en tyskspråklig radiostasjon i byen Gliwice. For å gjøre skuespillet mest mulig troverdig, ble likene av konsentrasjonsleirfanger ikledd polske uniformer etterlatt på flere av aksjonsstedene. Adolf Hitler fullbyrdet bedrageriet da han i en tale i Riksdagen samme dag erklærte at Polen i nattens løp hadde angrepet Tyskland, men at det «fra kl. 05.45 er blitt skutt tilbake». Han forsikret: «Fra nå av vil bombe bli gjengjeldt med bombe.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse