Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 september 2023 02:00
Del på Facebook

1666: London ble herjet av den verste brannen i byens historie. Gjennom århundrene hadde byen vært rammet av brann flere ganger, blant annet i juli 1212, da minst 3000 mennesker mistet livet. Likevel var det bybrannen i 1666 som skulle gjøre seg fortjent til betegnelsen «The Great Fire of London». En gnist fra en bakerovn skal ha vært årsaken til brannen, som raste i fire døgn og utslettet middelalderbebyggelsen i City. Mer enn 13.000 hus ble ødelagt og 100.000 mennesker (en femdel av byens daværende befolkning) ble hjemløse i brannen. Ifølge samtidige rapporter krevde katastrofen forbausende få dødsofre – ett sted fastsettes antallet til åtte. De lave dødstallene er senere blitt imøtegått av historikere, som har vist til at varmeutviklingen under brannen var så kolossal at den trolig tilintetgjorde ofrene fullstendig.

1935: Labor Day-orkanen gjorde landfall i Florida. Orkanen var en av de kraftigste som er registrert på den vestlige halvkule og hadde nådd full styrke, med vindhastigheter på nærmere 300 km/t, da den traff øygruppen Florida Keys om kvelden 2. september. Med orkanen fulgte en stormflo som bl.a. vasket et tog av skinnene og utslettet småbyen Islamorada. 423 menneskeliv gikk tapt i uværet. Labor Day-orkanen var gjennom mange tiår den kraftigste atlantiske orkanen som noensinne var registrert, inntil den ble overgått av orkanen Allen i 1980. Den var også én av bare fire såkalte kategori 5-orkaner som har truffet det kontinentale USA i nyere tid. De andre tre var Camille (1969), Andrew (1992) og Michael (2018).

1964: Terje Pedersen ble førstemann i verden til å kaste spyd over 90 meter. Med sitt 91 meter og 72 centimeter lange drømmekast på Bislett Stadion slo nordmannen sin egen verdensrekord, satt to måneder tidligere, med hele 4 m og 60 cm. «Det satt så aldeles inni granskauen,» sa Pedersen til Aftenposten etter kastet. De fleste av de 16.000 tilskuerne på tribunene fikk imidlertid ikke med seg rekordkastet, ettersom det foregikk samtidig med en 800-meter som viste seg å få en nervepirrende innspurt. Først da speaker kunngjorde lengden på Pedersens kast, forsto publikum at de hadde gått glipp av et idrettshistorisk øyeblikk. Terje Pedersens verdensrekord ble stående til 1968.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse