Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 september 2023 02:00
Del på Facebook

1900: Urho Kekkonen ble født i Norra Savolax. Kekkonen satt som Finlands president i nesten 26 år, fra han ble valgt i 1956 til han trakk seg av helsemessige grunner i 1982. Han nærmet seg da slutten av sin femte presidentperiode. Kekkonen-æraen i Finland var sterkt preget av det anstrengte forholdet til Sovjetunionen, som Kekkonen selv forsøkte å balansere ved å gå inn for en forsoningspolitikk. Hans svært dominerende rolle i finsk politikk var medvirkende til at grunnloven etter hans avgang ble endret for å begrense presidentens makt. Kekkonen døde 31. august 1986, tre dager før sin 86-årsdag. Hans sykejournaler er forsvunnet fra arkivene. Enkelte har tolket dette som et tegn på Kekkonen var dement mot slutten av sin embetstid, og at finske myndigheter har villet skjule presidentens tilstand.

1950: Italieneren Giuseppe «Nino» Farina vant tidenes første verdensmesterskap i Formel 1. Mesterskapet besto av sju løp, hvorav det siste gikk på Monza-banen utenfor Milano. Førerne på laget til Alfa Romeo dominerte konkurransen fullstendig og vant seks av løpene i sine røde 158 «Alfetta»-modeller. Mannen som til sist stakk av med VM-seieren, 44 år gamle «Nino» Farina, hadde ry som en djerv og temperamentsfull fører som tålte dårlig å se rivaler foran seg på banen. I 1936 og 1938 var han involvert i to ulykker med dødelig utgang for konkurrenter, mens han selv slapp helskinnet fra begge. Kort før sin 60-årsdag i 1966 var Farina på vei til Reims i Frankrike for å overvære et Formel 1-løp. Ved Aiguebelle i de franske Alpene mistet han kontrollen over sin Ford Cortina Lotus og traff en telefonstolpe. Farina omkom på stedet.

1967: Høyrekjøring ble innført i Sverige. Bakgrunnen var et vedtak i Riksdagen om å harmonisere det svenske trafikksystemet med det kontinentale Europa. Den såkalte Dagen H (H for «Högertrafikomläggningen») var blitt forberedt gjennom en intensiv informasjonskampanje som bl.a. omfattet dansebandet Telstars låt «Håll dig till höger, Svensson». Bilister fikk utdelt merker med bokstaven H til å klistre på dashbordet, som en påminnelse om å holde seg til høyre. Nyordningen trådte i kraft kl. 05.00 om morgenen. All privatbiltrafikk var forbudt denne natten, men kjøretøyer som likevel var ute på de ennå venstrekjørte veiene, hadde pålegg om å stanse kl. 04.50. Etter en ti minutters stans kunne de så kjøre videre – i høyre felt. Den første ulykken etter omleggingen inntraff samme ettermiddag, da to personbiler frontkolliderte i Borlänge i Dalarna.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse