Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 september 2023 02:00
Del på Facebook

1827: En av de største bybrannene i nordisk historie brøt ut i Åbo (finsk: Turku). Åbo var på den tiden Finlands mest folkerike by og hovedsete for flere av landets offentlige institusjoner, etter bare få år tidligere å ha mistet statusen som hovedstad i det daværende storfyrstedømmet. Den voldsomme brannen slukte derfor ikke bare 75 prosent av byens bygninger, inkludert katedralen fra slutten av 1200-tallet, men også store deler av Finlands nasjonalarkiver. En følge av brannen var at landets universitet ble flyttet til Helsingfors. På branndagen var store deler av Åbos befolkning på et marked i Tammerfors (finsk: Tampere), 16 mil unna. Dette bidro til at tallet på omkomne (27) ikke ble høyere, men også til at brannkorpset var håpløst underbemannet. Rundt 11.000 mennesker ble hjemløse i brannen.

1949: Den tyske gatekjøkkenkokken Herta Heuwer serverte currywurst for første gang. Heuwer drev pølsekiosk i Vest-Berlin og skal ha byttet til seg et parti Worcestersaus fra britiske soldater som var stasjonert i byen. Hun rørte sausen sammen med karripulver, tomatpuré og diverse krydder og helte det hele over stekte bratwurst. Heuwers pølsekiosk i Charlottenburg ble raskt et yndet jordbærsted for Berlins bygningsarbeidere, som var kommet til byen i svermer for å gjenreise den utbombede metropolen. Siden ble currypølsene et kjært innslag i Berlins hurtigmatkjøkken og et symbol for byen. Ifølge tradisjonen skal alle Berlins ordførerkandidater la seg avbilde ved en currywurstkiosk. Ved 70-årsjubileet for oppfinnelsen av retten ble det utstedt en minnemynt med Brandenburger Tor på den ene siden – og Herta Heuwer og pølsene hennes på den andre.

2006: Den australske TV-personligheten Steve Irwin mistet livet under filmopptak ved Great Barrier Reef i Australia. Irwin ble verdenskjent i 1996 for naturfilmserien «The Crocodile Hunter» (1996–2007). Han fikk tilnavnet «Krokodillejegeren» på grunn av sin uredde omgang med krokodiller og andre villdyr. Irwin var også en lidenskapelig talsmann for truede dyrearter. I 2002 grunnla han dyrevernorganisasjonen Wildlife Warriors sammen med kona Terri. Australieren arbeidet med opptakene til «Ocean’s Deadliest», en dokumentarserie om livsfarlige havdyr, da ulykken skjedde. Ifølge et øyevitne ble han rammet i hjertet av halepiggen på en piggrokke mens han filmet dyret bakfra. Steve Irvin ble 44 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse