Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 september 2023 02:00
Del på Facebook

1934: Det tyske nazipartiets 6. partikongress åpnet i Nürnberg. Det gigantiske propagandastevnet samlet mer enn 700.000 deltakere og kom til å bli husket som et av de største massemøtene i Det tredje rikets historie. Partikongressene i Nürnberg ble holdt årlig fra 1933 til 1938. De foregikk på et 11 kvadratkilometer stort «festivalområde» i utkanten av byen, designet av Hitlers sjefarkitekt Albert Speer. Blant fasilitetene på området var kongresshaller, stadionanlegg og opptil flere store paradeplasser. Et fjetrende høydepunkt under kongressen var presentasjonen av den såkalte Lichtdom («lyskatedralen»), også den signert Albert Speer, som besto av 152 kraftige lyssøyler frambrakt av luftvernsøkelys. Partikongressen i 1934 ble foreviget gjennom Lene Riefenstahls på én gang skremmende og mesterlige propaganfilm «Viljens triumf». Filmen hadde premiere i Berlin i mars året etter.

1986: 14 mennesker omkom da det brøt ut brann i Hotel Caldedonien i sentrum av Kristiansand. Brannen startet ved 04.40-tiden om morgenen i puben Veteranen i hotellets underetasje. Brannfarlige veggkledninger og møbler førte til at ilden spredte seg uhyre raskt. Røyken veltet opp i bygningen gjennom heissjakter og trappeganger og sivet snart inn under dørene til hotellrommene. Ettersom den tette røyken også sperret alle rømningsveier, måtte gjestene reddes ut gjennom vinduene. Alle de omkomne døde av røykforgiftning. Årsaken til brannen var trolig en feil ved en lampeledning. Brannen i Caledonien var den nest dødeligste hotellbrannen i Norge, bare overgått av katastrofen ved Stalheim Turisthotell i juni 1959. 25 personer mistet livet i Stalheim-brannen.

2019: Store deler av Veslemannen raste ut. Fjellpartiet er en del av fjellet Mannen i Romsdalen og ble satt under skjerpet overvåking i 2014, da geologer registrerte større bevegelser i steinmassene. I de neste fem årene levde beboerne i dalen under Veslemannen med katastrofen hengende over hodet. Da raset endelig kom, var de evakuert fra hjemmene sine for 16. gang. Dramaet rundt Veslemannen var en nasjonal mediebegivenhet. Publikum kunne følge bevegelsene i steinmassene fra dag til dag, og høsten 2019 kunne geologene rapportere om bevegelser på opptil én meter i døgnet. Raset gikk ved 21-tiden om kvelden 5. september 2019. De drøyt 50.000 kubikkmeterne med styrtende steinmasser omfattet bl.a. en 50 meter høy tagg som gikk under navnet Spiret. Fjellområdet ved Mannen holdes fortsatt under overvåking.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse