Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
07 september 2023 02:00
Del på Facebook

1818: Kong Karl Johan ble kronet i Nidarosdomen. Kroningen var den første i Norge siden Kristian IIs i Hallvardskatedralen i Oslo 304 år tidligere, i 1514. Kroningsferden hadde begynt 25. august. Reiseruten for kongens følge på 37 personer og 91 hester gikk blant annet gjennom Gudbrandsdalen og Østerdalen, og ved ankomsten til Trondheim ble kongen innkvartert i Stiftsgården. Ifølge kongehusets nettsider hadde de norske kronregaliene gått tapt på 1500-tallet, men Karl Johan løste problemet ved selv å bekoste ny krone og annet nødvendig utstyr. Under seremonien satte Den norske kirkes primas, biskop Frederik Julius Bech, kronen på kongens hode. 11. mai samme år var Karl Johan blitt kronet til konge av Sverige i Storkyrkan i Stockholm.

1902: En bonde fant den såkalte Solvognen under pløying i Trundholm Mose på Nord-Sjælland. Bonden trodde først at det bare dreide seg om et gammelt leketøy, og lot sin seks år gamle sønn leke med den lille hestefiguren med vogn. Solvognen (også kjent som Trundholmsvognen) er i dag et av Danmarks nasjonalklenodier. Figuren er av gull og bronse og forestiller en hest som trekker en vertikal skive, vanligvis utlagt som et symbol for solen. Den er datert til rundt 1400 f.v.t og regnes som et av de viktigste funnene fra eldre bronsealder i Danmark. Solvognen er utstilt i Nationalmuseet i København.

1940: Luftwaffe innledet terrorbombingen av britiske byer. De nattlige bomberaidene skulle komme til å pågå i 267 døgn og ramme 16 utvalgte byer. London ble bombet 57 netter på rad fra 7. september, og i alt 71 ganger. Andre hardt rammede byer var Liverpool, Birmingham, Glasgow, Plymouth, Bristol, Southampton, Manchester, Hull og Coventry. Frykten for tyske bombeangrep hadde gjort flåter av sperreballonger til et vanlig syn over britiske byer. Ballongene ga i noen grad beskyttelse mot stupbombere, men hadde ingen effekt på de store, høytflygende bombeflyene som snart overtok det meste av bombingen. Det er anslått at den såkalte blitzen («The Blitz», av det tyske Blitzkrieg) ødela en million bygninger i London alene og totalt kostet 41.000 briter livet. Omkring 139.000 ble såret under angrepene.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse