Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 september 2023 02:00
Del på Facebook

1727: 78 mennesker mistet livet under en dukketeaterforestilling i Burwell i det østlige England. Scenen var satt opp i en låve, og tilstrømningen var så stor at man til sist besluttet å spikre igjen dørene for å hindre flere i å slippe inn. Blant de mange som ble avvist ved døren, var en hestekar som ble svært forbitret. Mannen forklarte senere at han tok med seg en parafinlampe inn i den mørke stallen vegg-i-vegg med låven, der han planla å kikke inn på scenen gjennom en sprekk i veggen, men kom til å tenne på noe høy ved et uhell. Bare 60 av de rundt 140 personene i låven kom levende fra den eksplosive brannen som fulgte. Mange av de omkomne var kvinner og barn. 47 år senere, da hestekaren lå på dødsleiet, bekjente han at han hadde tent på låven med vilje, som hevn for at han ikke hadde fått se dukketeaterforestillingen.

1974: «Mine damer og herrer: Jeg har truffet en beslutning som jeg har ønsket å meddele dere, og alle mine amerikanske medborgere, så snart jeg i sinn og samvittighet var sikker på at den var den rette.» Med disse ordene begynte president Gerald Ford den TV-overførte talen der han kunngjorde at han ville benåde Richard Nixon. En måned tidligere hadde Nixon trukket seg fra presidentembetet som følge av Watergate-skandalen. I talen sa Ford blant annet at han var en svoren tilhenger av likhet for loven, men at en eventuell rettergang etter hans mening ville bli en større belastning for en ekspresident enn for en alminnelig borger. Fords beslutning vakte heftig debatt i samtiden. 27 år senere, i 2001, ble Ford belønnet med The John F. Kennedy Library Foundations «Profile in Courage Award» for sin benådning av Nixon.

2022: Dronning Elizabeth II av Storbritannia døde på Balmoral Castle i Skottland, 96 år gammel. Med sine 70 år og 214 dager på tronen var hun den lengst regjerende monarken i britisk historie. Storbritannia har ellers en lang tradisjon for utholdende konger og dronninger. Nærmest Elizabeth II i regjeringstid kommer Victoria, som var dronning i 63 år og 2016 dager (1837–1901). Dernest følger kong George III med 59 år (1760–1820), James VI av Skottland med 57 år (1567–1625) og Henrik III av England med 56 (1216–1272). Neste kvinne på listen er Elizabeth I av England, som med sine 44 år (1558–1603) har den niende lengste regjeringstiden i britisk historie. Alle de ti lengstsittende monarkene døde av sviktende helse. På dødsattesten til Elizabeth II er «alderdom» oppgitt som dødsårsak.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse