Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 september 2023 02:00
Del på Facebook

1913: Den russiske flygeren Pjotr Nesterov ble den første i verden til å fly i loop. Nesterov gjorde vågestykket utenfor Kyiv, i et franskbygd fly av typen Nieuport IV, til begeistring for en håndfull tilskuere. Like begeistret var ikke Nesterovs overordnede i det russiske flyvåpenet, som dømte ham til ti dagers vaktarrest for å ha satt offentlig eiendom i fare. Nesterov skulle også bli den første piloten i verden til å ødelegge et fiendtlig fly i en luftkamp. På hans tid var militære fly fremdeles ubevæpnede, men under slaget om Galicia i september 1914 valgte Nesterov å bruke sitt eget fly som rambukk. Russeren støtte inn i et østerriksk fly i luften, trolig i håp om å komme fra sammenstøtet uten større skader på sitt eget fly. Både Nesterov og den østerrikske piloten falt i døden.

1971: John Lennon ga ut «Imagine». Albumet var Lennons andre solofremstøt etter oppløsningen av The Beatles, og åpnet med et tittelspor som skulle gjenlyde over hele verden og bli innspilt av hundrevis av artister. Rolling Stone har beskrevet sangen som Lennons «største musikalske gave til verden». I magasinets kåring av tidenes 500 beste låter i 2004 kom «Imagine» på tredje plass. Også Paul McCartney uttalte seg rosende om sangen, som han mente var mindre politisk enn mange av Lennons tidligere sanger. Lennon ga den tidligere bandkollegaen et ampert svar gjennom musikkavisen Melody Maker: «Så du tror ‘Imagine’ ikke er politisk? Den er ‘Working Class Hero’ med sukker på – for konservative som deg.»

2001: Et parti på 2000 liter metanol ble omsatt på svartebørsmarkedet i den estiske kommunen Pärnu. I løpet av få dager var 68 av kommunens innbyggere døde av å drikke den giftige spriten, mens omkring 40 var rammet av blindhet og andre alvorlige skader. Totalt 154 personer ble diagnostisert med metanolforgiftning. Spriten var blitt stjålet fra en kjemisk fabrikk av to 18 år gamle gutter. En svartebørshai blandet den ut med vann og sitronessens og tappet den på originalflasker, før han solgte den videre til intetanende kjøpere. Metanolskandalen i Pärnu var en nasjonal tragedie som rystet Estland. I det internasjonale nyhetsbildet kom den likevel til å bli fullstendig overskygget av terrorangrepene i USA 11. september.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse