Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
17 september 2023 02:00
Del på Facebook

1787: USAs grunnlov ble vedtatt i Philadelphia. Dokumentet som begynner med ordene «We the People», trekker opp prinsippene for all lovgivning og myndighetsutøvelse på føderalt nivå i USA. Det regulerer også forholdet mellom føderasjonen, delstatene og de enkelte borgere. Den håndskrevne originalteksten er ført i pennen av en sekretær ved navn Jacob Shallus, som skal ha mottatt 30 dollar i honorar for skrivearbeidet. Det fire siders dokumentet er skrevet på pergament av enten geit-, sau- eller kalvehud (forskerne er usikre) og omfatter omkring 4000 ord. Jacob Shallus hadde bare én dag på seg til å skrive hele teksten, og i farten kom han i skade for å utelate ett og annet ord som han senere så seg nødt til å skvise inn mellom linjene. Et sted har han også visket ut en hel linje ved å skrape den vekk med en pennekniv. Originalteksten til den amerikanske grunnloven oppbevares i The National Archives Building i Washington, D.C.

1981: «Das Boot» hadde premiere i München. Den klaustrofobiske filmen følger mannskapet på en tysk ubåt gjennom noen dramatiske uker i 1941, på tokt i Nord-Atlanteren. En krevende innspilling gjorde «Das Boot» til den dyreste filmen i tysk historie til da. Filmen ble også en publikumssuksess over store deler av verden og har i dag status som en klassiker. Regissør og manusforfatter Wolfgang Petersen hadde basert historien på romanen «Das Boot» (1973) av Lothar-Günther Buchheim, som hadde vært tysk krigskorrespondent under 2. verdenskrig. Høsten 1941 var Buchheim med på tokt i U-96, den samme ubåten som opptrer i filmen. Virkelighetens U-96 senket 27 allierte skip i løpet av krigen. Den ble selv senket av amerikanske fly i Wilhelmshaven i mars 1945.

1988: De olympiske sommerlekene i Seoul begynte. Lekene fikk en bisarr opptakt under åpningsseremonien, da arrangørene i pakt med tradisjonen slapp en flokk hvite duer over stadion. Tanken var at duene skulle fly i sirkler over publikum og deretter forsvinne ut av anlegget, men i stedet valgte flere av duene å slå seg ned på den olympiske fakkelen. Da OL-ilden blusset opp, ble duene brent levende foran øynene på en hel verden. Seremonien i Seoul ble derfor den siste der det ble sluppet fredsduer i forbindelse med fakkeltenningen. Lekene i Sør-Korea ble også de siste der medaljegrossistene Sovjetunionen og DDR sto på deltakerlisten. Begge landene fikk en verdig exit fra OL-historien. Sovjetunionen ble mestvinnende nasjon med 55 gull-, 31 sølv- og 46 bronsemedaljer, mens DDR ble nest best med 37 gull, 35 sølv og 30 bronse.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse