Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 september 2023 02:00
Del på Facebook

1920: New Yorks finansdistrikt på Manhattan ble rammet av det verste terrorangrepet i amerikansk historie til da. Klokken var 12.01 da en tidsinnstilt bombe eksploderte i en hestevogn utenfor hovedkontoret til banken J.P. Morgan i Wall Street. Bomben, som skal ha bestått av 45 kilo dynamitt og mer enn 200 kilo jernsplinter, fikk en fryktelig effekt i den formiddagstravle gaten. 38 mennesker mistet livet og om lag 400 ble såret. Blant de mistenkte i saken var Edwin P. Fischer, en forhenværende tennisspiller som hadde vunnet mixed double-klassen i US Open fire ganger i 1890-årene, men senere blitt sinnssyk. Fischer skulle ha forutsagt terrorangrepet med forbløffende presisjon. Et annet, mer lovende spor pekte i retning av et voldelig anarkistmiljø. Likevel ble gjerningsmannen aldri pågrepet. FBI gjenåpnet etterforskningen av «The Wall Street Bombing» så sent som i 1944, men heller ikke da fant man noen løsning på mysteriet.

1924: Filmskuespilleren Lauren Bacall ble født i New York. Bacall (døpt Betty Joan Perske) begynte sin karriere som fotomodell og landet sin første filmrolle som 20-åring i «To Have and Have Not», der hun spilte mot Humphrey Bogart. De to giftet seg året etter. Med sin kjølige fremtoning og hese, røykfylte stemme var Bacall som skapt for 1940-årenes film noir. Hennes innsats i filmer som «The Big Sleep» (1946, etter en roman av Raymond Chandler), «Dark Passage» (1947) og «Key Largo» (1948) sikret henne ry som selve dronningen av sjangeren. Bacall var aktiv som filmskuespiller i nesten 70 år og nøt enorm respekt i Hollywood. Under Oscar-utdelingen i 2009 ble hun tildelt hedersprisen, ifølge juryens begrunnelse «for hennes sentrale plass i filmens gullalder». Lauren Bacall døde i 2014, 89 år gammel.

1979: To østtyske familier på til sammen åtte personer flyktet over grensen til Vest-Tyskland i en hjemmelagd varmluftsballong. Forberedelsene til flukten hadde pågått i halvannet år. Et første fluktforsøk i juli hadde strandet mindre enn 200 meter fra grensen og endt med at flyktningene måtte etterlate ballong og annet utstyr i den bevoktede grensesonen. DDRs sikkerhetspoliti (Stasi) var derfor i full gang med å nøste seg fram til de skyldige, da neste fluktforsøk ble satt i verk. Ved totiden natt til 16. september lettet de to familiene på ny fra hjembyen Pößnek. I ly av mørket steg de til omkring 2000 meters høyde og svevde sørover i 28 åndeløse minutter, før de landet trygt på vesttysk jord. Historien om den dristige ballongferden ble fortalt i spillefilmen «Night Crossing» (1982), med John Hurt og Beau Bridges i bærende roller.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse