Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
15 september 2023 02:00
Del på Facebook

1935: Hakekorsflagget fikk status som Tysklands riksflagg. Det røde flagget med hvit skive og sort hakekors i midten hadde tidligere vært partiflagg for nazipartiet. I kampskriftet «Mein Kampf» hevdet Adolf Hitler at det var ham personlig som hadde designet flagget. Han forklarte valget av form og farger med at et flagg etter hans mening måtte være like effektivt som «en stor plakat», fordi historien gang på gang hadde vist at «et virkelig slående emblem kan være det som utløser den første interesse for en bevegelse». Hakekorset som symbol har dype røtter i flere kulturer og var en populær logo i Vesten inntil nazistene annekterte det. En av de mange virksomhetene som brukte det, var danske Carlsberg. Hakekorset prydet bryggeriets flaskeetiketter til ut på 1930-tallet.

1940: Britiske RAF vant et avgjørende slag i kampen mot Luftwaffe om luftherredømmet over Storbritannia. Den dramatiske luftkrigen, som har fått navnet «Battle of Britain», var begynt i juli samme år med luftkamper over konvoier i Den engelske kanal. Etter flere ukers bombing av britiske flyplasser, innledet Luftwaffe sin terrorbombing av byene 7. september. 15. september ble de tyske bombeflyene møtt av massive motangrep fra britiske jagerskvadroner. Under kampene denne dagen mistet Luftwaffe 60 fly mot RAFs 26. Slaget ble et vendepunkt i luftkrigen og bidro til Hitlers beslutning om å utsette «Operasjon Sjøløve», som var den tyske planen for å invadere Storbritannia. 15. september er gått inn i krigshistorien som «Battle of Britain Day».

1973: Kong Gustaf VI Adolf døde av lungebetennelse på Helsingborgs lasarett klokken 20.35, og kronprins Carl Gustaf ble konge av Sverige. Den nye monarken valgte kongenavnet Carl XVI Gustaf og valgspråket «Før Sverige – i tiden». Mottoet skulle gjenspeile kongens ønske om å være en moderne monark og vise en mykere side av kongemakten enn farens «Plikten framför allt». Svenske konger har holdt seg med valgspråk siden unionskongen Kristian I («Dygden visar vägen») på 1400-tallet. Gustav Vasa hadde flere, blant dem bibelsitatet «Om Gud med oss, vem då emot oss». Krigerkongen Karl XII nøyde seg med «Med Guds hjälp». Oscar II hadde «Brödrafolkens väl» inntil unionen mellom Sverige og Norge ble oppløst i 1905, og gikk deretter over til bare «Sveriges väl». Carl XVI Gustaf har i dag sittet på tronen i 50 år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse