Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
18 september 2023 02:00
Del på Facebook

1851: The New York Times kom ut for første gang. Førsteutgaven var på fire sider og brakte blant annet nyheten om et slaveopprør i Pennsylvania og romanforfatteren James Fenimore Coopers død. Allerede i den første lederartikkelen ble det slått fast at nøkternhet skulle være en rettesnor for avisen. «Det er få ting i verden som er verdt å hisse seg opp over,» skrev redaktør Henry J. Raymond, «og det er nettopp de tingene som opphisselse ikke kan bøte på.» Under mottoet «All the News That’s Fit to Print» skulle The New York Times bli en av de høyest respekterte avisene i verden. Den gjennomgående konservative stilen (NYT trykte for første gang et fargebilde på forsiden i 1997) har skaffet avisen oppnavnet «The Gray Lady». The New York Times har vunnet Pulitzerprisen 132 ganger, flere enn noen annen avis.

1921: Kong Haakon avduket Olav Tryggvason-monumentet i Trondheim sentrum. «Neppe nogen anden norsk by har sidestykke til det», skrev Adresseavisen begeistret om det 18 meter høye monumentet av byens grunnlegger, laget av billedhoggeren Wilhelm Rasmussen. Rasmussen meldte seg inn i Nasjonal Samling i 1933 og forble medlem til 1945. Til hans senere verker hører blant annet en portrettbyste av Vidkun Quisling og en NS-bauta som ble reist på Stiklestad i 1944. Bautaen ble revet etter naziregimets fall og gravd ned i bakken. Rasmussens NS-medlemskap førte bl.a. til at han mistet sin stilling som professor ved Statens Kunstakademi i 1945, og til at planene om å reise hans 34 meter høye Eidsvollmonument foran Stortinget ble skrinlagt. Søylen ble omsider reist ved Elveseter hotell i Bøverdalen i 1992.

1970. Jimi Hendrix ble funnet død i en leilighet i London. Gitaristen ble dermed et ufrivillig medlem av den såkalte 27 Club, en liste over berømte musikere som døde i en alder av 27. Den øyensynlige tendensen til overdødelighet blant 27 år gamle popstjerner skal ha blitt diskutert første gang i 1971, da både Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin og Jim Morrison (alle 27) hadde gått bort i løpet av tre år. Likevel var det først etter Kurt Cobains død i 1994 at forestillingen om 27 Club for alvor bredte om seg i populærkulturen. Fenomenet fikk ny aktualitet i 2011, da også Amy Winehouse (27) ble funnet død i en leilighet i London. En studie publisert i British Medical Journal samme år konkluderte likevel med at det ikke er noen reell økning i dødsrisiko for musikere i 27-årsalderen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse