Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 september 2023 02:00
Del på Facebook

1796: George Washingtons farveltale til nasjonen sto på trykk i avisen American Daily Advertiser. I talen advarte landsfaderen blant annet mot fremveksten av politiske partier, som han anså som et uttrykk for splittelse. Han formante amerikanerne om å unngå politisk kontakt og alliansebygging med stormaktene i Europa, men oppmuntret dem til å drive handel med de samme statene. Et mye omtalt moment i talen er hans understrekning av religion som en gyllen rettesnor for styre og stell. Blant Washingtons anbefalinger var også den om at ingen burde velges til president mer enn to ganger. Få dager etter at presidentens farveltale hadde stått på trykk i American Daily Advertiser, var den publisert i aviser over hele USA. Talen, som var å anse som George Washingtons politiske testamente, kom også ut som pamflett.

1970: Den første Glastonbury-festivalen åpnet portene. Festivalen foregikk på et jorde i Pilton i Somerset i det sørvestre England og bar opprinnelig navnet Pilton Festival. The Kinks var annonsert som hovedattraksjon, men bandet trakk seg i siste liten og ble erstattet med Tyrannosaurus Rex (senere kjent som T. Rex). Bare 1500 personer løste billett det første året. Likevel vendte festivalen tilbake året etter med navn som David Bowie, Joan Baez og Hawkwind på plakaten. Siden 1979 har den vært arrangert nesten årlig og svellet ut til en av Europas største musikkfestivaler. Blant trekkplastrene i 2023 var Elton John, Guns ’N Roses og Arctic Monkeys. Elton John (76) hadde annonsert at konserten på Glastonbury ville bli hans siste på britisk jord. 120.000 var til stede på Johns avskjedskonsert 25. juni, mens 7,3 millioner så den på TV.

1991. To tyske fotturister fant et mannslik i Ötztal-Alpene på grensen mellom Østerrike og Italia. Ekteparet trodde først de hadde kommet over en forulykket fjellklatrer. Nærmere undersøkelser viste imidlertid at den døde mannen hadde ligget der i godt og vel 5000 år. Ved hjelp av karbondatering ble dødsåret fastsatt til mellom 3350 og 3110 f.v.t. Den mumifiserte kroppen var ualminnelig godt bevart, noe som ble forklart med at den var blitt «frysetørket» i det tørre høyfjellsklimaet og senere kapslet inn i is. Mannen, som ble gitt navnet Ötzi etter stedet han ble funnet, skal ifølge forskerne ha vært rundt 45 år, 165 cm høy og 50 kilo tung. En hodeskade og funnet av en pilspiss i mannens skulder tyder på at han ble drept. Mumien oppbevares i dag i Sør-Tyrols arkeologiske museum i Bolzano.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse