Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
20 september 2023 02:00
Del på Facebook

1066: Kong Harald Hardråde og hans norske vikinghær slo angelsakserne i slaget ved Fulford, ikke langt fra York i England. Samme år hadde Harald satt seil fra Norge med 300 skip for å tilrive seg den ledige kongetronen i England. Ved Fulford barket han sammen med en hær under ledelse av jarlene Edwin og Morcar. Slaget sto på bredden av elva Ousse, der de falne angelsakserne til sist lå «så tjukt at nordmennene kunne gå tørrføtt over», ifølge Snorre Sturlasons framstilling. Striden endte med at angelsakserne overga seg. Harald Hardrådes triumf ble imidlertid kortvarig. Han falt bare fem dager senere i slaget ved Stamford Bridge, sammen med store deler av den norske hærstyrken.

1793: Mytteristen Fletcher Christian døde på Pitcairnøyene, 28 år gammel. Christian hadde fire år tidligere ledet det berømte mytteriet om bord i handelsskipet HMS «Bounty». Ingen vet med sikkerhet hvordan Christian døde, men en tradisjon forteller at han ble drept i et slagsmål med noen av de mannlige innfødte på øyene der mytteristene hadde slått seg ned. En annen, mer vidløftig historie går ut på at Christian iscenesatte sin egen død og i virkeligheten tok seg tilbake til England under falskt navn. Legenden kan ifølge litteraturhistorikere ha inspirert poeten Samuel Taylor Coleridge til å skrive det episke diktet «The Rime of the Ancient Mariner».

1859. Den zoologiske hagen i København åpnet portene for publikum. I den første tiden var utvalget av dyr på langt nær så eksotisk som i dag, og blant skapningene som kunne beskues på åpningsdagen var høns, ender, kaniner, ørner, ugler, en rev, en sel og en skilpadde. De senere så populære elefantene kom ikke på plass før i 1878. Anlegget ble grunnlagt av ornitologen Niels Kjærbølling og er en av de eldste zoologiske hagene i Europa. Blant attraksjonene i året 1901 var 25 indiske menn, kvinner og barn som levde på utstilling i palmehytter, på lignende måte som afrikanerne i den såkalte Kongolandsbyen på Frogner i 1914. København Zoo har i dag 4000 dyr fordelt på 250 arter, ifølge Visit Denmark. I 2022 hadde parken drøyt 1,3 millioner besøkende.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse