Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 september 2023 02:00
Del på Facebook

1915: Privatmannen Cecil Chubb kjøpte Stonehenge. Det forhistoriske monumentet hadde tilhørt en adelsfamilie i Wiltshire siden 1824, men da en ny arving overtok i 1915, la han eiendommen ut på auksjon. I auksjonskatalogen var Stonehenge oppført som «et sted viet til observasjon og tilbedelse av solen». Ifølge folkloren var Cecil Chubb, en velhavende advokat, sendt til auksjonen av sin kone for å kjøpe et sett gardiner. Han skal ha kjøpt monumentet ved et innfall, som en bursdagsgave til fru Chubb. Det fortelles at fru Chubb ikke var begeistret for gaven. Det var derimot den britiske staten, da Chubb donerte eiendommen til offentligheten i 1918. Som takk fikk han tittelen 1st Baronet of Stonehenge. Steinmonumentet i Wiltshire er trolig reist mellom 3000 og 2000 år f.v.t. Det er en av de mest kjente konstruksjonene på kloden.

1957: Kong Haakon VII døde på Det kongelige slott i Oslo, 85 år gammel. To år tidligere hadde kongen falt og brukket lårbeinet i badet på Bygdøy kongsgård, og helsetilstanden hans var siden blitt gradvis svekket. Den siste tiden hadde han trukket seg tilbake fra offentligheten og latt kronprins Olav tiltre som regent. «Med dyp sorg har vi mottatt budskapet om at vår kjære, gamle konge er gått bort,» sa statsminister Einar Gerhardsen i en radiotale samme dag. «Med sorgen og vemodet forener seg en sterk følelse av takknemlighet mot kong Haakon for alt det han gjennom et langt liv var for folk og land.» Hans sønn og etterfølger Olav V valgte å videreføre mottoet Haakon hadde tatt da han besteg tronen i 1905: «Alt for Norge».

2001: Spionen Ana Montes ble arrestert i Washington DC. Pågripelsen av den 46-årige kvinnen satte strek for en muldvarpjakt som hadde pågått i det amerikanske etterretningsapparatet i nærmere et tiår. Montes var allerede rekruttert som cubansk spion da hun i 1985 fikk jobb som senioranalytiker i en etterretningsetat i USAs forsvarsdepartement. Gjennom de neste 16 årene lekket hun statshemmeligheter til cubansk etterretning, bl.a. om amerikanske agenter som opererte på Cuba. En av grunnene til at det tok så lang tid å røyke ut muldvarpen, skal ha vært at Montes aldri fjernet klausulerte dokumenter fra arkivene, men i stedet memorerte innholdet i dem og senere transkriberte opplysningene etter hukommelsen. Ana Montes erklærte seg skyldig i spionasje og ble dømt til 25 års fengsel. Hun ble løslatt i januar 2023, etter å ha sonet 20 år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse