Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Det hendte
NTB
22 september 2023 02:00
Del på Facebook

1892: Et lokomotiv forsvant i et synkehull ved landsbyen Lindal-in-Furness i Nord-England. Lokomotiv nr. 115 sto i ro på et sidespor da et hull plutselig åpnet seg under skinnene. Maskinen ble stående loddrett ned i jorden med bare bakenden synlig fra bakkenivå. Et forsøk på å berge den ble oppgitt noen timer senere, da hullet utvidet seg og svelget lokomotivet til siste bolt. Hendelsen er bl.a. blitt forklart med at mange års gruveaktivitet i området hadde gjort grunnen porøs og ustabil. Gamle nr. 115 ligger fortsatt et sted i bakken under Lindal-in-Furness. Lokomotivets forsvinningsnummer inspirerte forfatteren Arthur Conan Doyle til å skrive novellen «The Lost Special» (1898), om et tog som forsvinner på mystisk vis.

1927: En av boksehistoriens mest kontroversielle dommeravgjørelser falt i Chicago under en kamp mellom Jack Dempsey og Gene Tunney. Dempsey hadde mistet verdensmestertittelen i tungvekt til Tunney et år tidligere, men fikk sjansen til å revansjere seg i et returoppgjør. I sjuende runde slo han sin motstander i gulvet med en venstre hook. Men Dempsey hadde glemt den nye regelen om at en bokser straks skulle gå til nøytralt hjørne etter en nedslagning, og ble stående over Tunney til dommeren halte ham ut til hjørnet. Dermed gikk dyrebare sekunder tapt før tellingen av Tunney kunne begynne. Tunney kom seg på beina da tellingen var kommet til ni, etter å ha ligget nede i 14 sekunder. Han vant så de tre neste rundene og gikk seirende ut av bataljen. Kampen er gått inn i idrettshistorien som «The Long Count» («den lange tellingen»).

1975: USAs president Gerald Ford ble utsatt for sitt andre attentatforsøk i løpet av to og en halv uke. Ford var på vei ut fra et hotell i San Francisco da han ble beskutt av en kvinne ved navn Sara Jane Moore. Presidenten gikk så vidt klar av skuddet, og kvinnen ble overmannet før hun rakk å løsne et nytt. Moore ble dømt til livsvarig fengsel og løslatt i 2007, etter å ha sonet 32 år. Ifølge Wikipedia er hun en av to kvinner i historien som har begått mordforsøk på en amerikansk president. Den andre er Lynette Fromme, som ble overmannet av Secret Service-agenter idet hun rettet en 45-kalibers pistol mot samme Gerald Ford i Sacramento, bare 17 dager før Sara Jane Moore gikk til angrep. Etter det andre attentatforsøket skal Ford alltid ha båret en tynn, skuddsikker vest under dressen når han viste seg offentlig.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse