Annonse
NTB
Det hendte
NTB
18 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1926: Folkeavstemningen om fortsatt brennevinsforbud i Norge ble avholdt. Forbudet var blitt innført ved stortingsvedtak i desember 1916 og var opprinnelig tenkt som en midlertidig ordning. Etter påtrykk fra politimesterne i de store byene ble det likevel forlenget, og dessuten utvidet til å omfatte også øl og hetvin. Under en folkeavstemning i 1919 stemte 62 % av de fremmøtte for at forbudet skulle forlenges ytterligere. Forbudet skapte naturlig nok store vanskeligheter for den norske bryggerinæringen. Det førte også til handelspolitiske mislyder fra vinlandene på kontinentet, som svarte med å legge høye tollsatser på norsk fisk og dermed lamme fiskeeksporten. Dette var medvirkende til at forbudet mot øl og hetvin ble opphevet i 1923. I 1926 hadde nordmennene også fått nok av brennevinsforbudet, og under folkeavstemningen stemte 56 % for en avvikling. Brennevinsforbudet ble opphevet ved lov 15. april 1927.

1967: Disneys animasjonsfilm «Jungelboken» hadde premiere i USA. Filmen var basert på Rudyard Kiplings bok fra 1894 og skulle bli den siste Walt Disney produserte. Studiosjefen hadde denne gangen engasjert seg personlig i utviklingen av manuskriptet. Blant annet hadde han vært opptatt av å dempe de mørke undertonene i Kiplings originalhistorie og gi fortellingen et mer optimistisk, familievennlig preg. Da han i 1964 hyrte inn en ny manusforfatter, etter at den forrige hadde forlatt prosjektet i raseri, overrakte Disney ham Kiplings bok med ordene: «Det første jeg vil du skal gjøre, er å ikke lese denne.» Walt Disney døde i desember 1966 og fikk aldri se den ferdige filmen. «Jungelboken» ble en fulltreffer både blant publikum og kritikere. Time magazine skrev om filmen at den var «the happiest possible way to remember Walt Disney».

1977: De fengslede terroristene Andreas Baader, Jan-Carl Raspe og Gudrun Ensslin ble funnet døde i Stammheimfengselet i Stuttgart. De tre hadde vært sentrale medlemmer av Rote Armee Fraktion (RAF), en venstreekstremistisk terrororganisasjon som sto bak en lang rekke terroraksjoner i Vest-Tyskland fra begynnelsen av 1970-tallet. Ifølge offisielle rapporter hadde de tre terroristene begått selvmord. 43 døgn tidligere hadde RAF kidnappet presidenten i den vesttyske arbeidsgiverforeningen, Hanns-Martin Schleyer, og krevd at de fengslede terroristene skulle løslates i bytte mot hans liv. Kidnapperne skjøt og drepte Schleyer bare timer etter at nyheten om RAF-medlemmenes død ble kjent. Natten til 18. oktober 1977 har gått inn i tysk erindring som Dødsnatten i Stammheim («Todesnacht von Stammheim»).

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse