Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 november 2023 02:00
Del på Facebook

1907: Den meksikanske jernbanemannen Jesús García ga sitt liv for å redde byen Nacozari fra utslettelse. 7. november 1907 hadde et godstog lastet med dynamitt stanset i den lille gruvebyen. García oppdaget at noen høyballer på en av vognene hadde tatt fyr, trolig antent av gnister fra lokomotivet, og så ilden spre seg i retning av dynamittvognene. Han kastet seg derfor resolutt inn i lokomotivet og kjørte ut av byen så fort remmer og tøy kunne holde. Seks kilometer utenfor byen eksploderte toget med García om bord. Til minne om hans fryktløse heltedåd ble byen omdøpt til Nacozari de García. Senere er en mengde monumenter av García reist i Mexico, og et stort antall gater, plasser og skoler over hele landet bærer hans navn.

1908: Butch Cassidy og Sundance Kid møtte sin skjebne i Bolivia, ifølge tradisjonen. I den berømte spillefilmen fra 1969 dør bandittene (spilt av Paul Newman og Robert Redford) i kuleregnet fra en boliviansk hæravdeling som har omringet tilfluktsstedet deres. I virkeligheten tydet politiundersøkelsene på at de to hadde begått selvmord for å unnslippe forfølgerne. Siden boliviansk politi ikke klarte å identifisere likene deres med sikkerhet, er det dessuten sådd tvil om det virkelig var de to lovløse westernlegendene som endte sine liv i småbyen San Vicente. En alternativ teori vil ha det til at Butch Cassidy og Sundance Kid flyktet videre til Uruguay, og at de senere vendte hjem til USA under andre navn.

1956: Et passasjerfly med tolv personer om bord styrtet i Hummelfjell i Hedmark. Ulykken skulle få kolossal oppmerksomhet i media, ikke minst fordi en av datidens største norske rikskjendiser, radiomannen Rolf Kirkvaag, var blant passasjerene i flyet. Ulykken inntraff i tett tåke og snøstorm. En passasjer og den ene av pilotene omkom da flyet styrtet i den snødekte fjellsiden. De overlevende måtte tilbringe et iskaldt og dramatisk døgn i kabinen mens de ventet på redningen. Kirkvaag skal ha holdt motet oppe blant medpassasjerene med allsang og improviserte spørrekonkurranser, samt opprop hvert tiende minutt for at alle skulle holde seg våkne. Da ingen redning kom, klarte Kirkvaag (med brukket ankel) og en annen passasjer å ta seg ned fra fjellet for å hente hjelp. Redningsdåden gjorde radiomannen til folkehelt i Norge.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse