Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 november 2023 02:00
Del på Facebook

1632: Kong Gustav II Adolf av Sverige falt i slaget ved Lützen. Kongen hadde besteget tronen i 1611 og innledet det som skulle bli Sveriges drøyt hundreårige epoke som stormakt i Europa. Han vant ry som en briljant feltherre og er blitt betegnet som en foregangsmann for moderne krigskunst. Slaget ved lützen var en del av Trettiårskrigen, der Sverige og deres protestantiske allierte kjempet mot katolske armeer under den tysk-romerske keiseren. Det fortelles at kongen red i fremste linje da han ble truffet av en kule i lungen, og deretter red seg vill bak fiendens linjer i den tette røyken på slagmarken. Her ble han rammet av et skudd i ryggen og et stikk i brystet. Kongens stridshest, en oldenburger ved navn Streiff, overlevde slaget. I dag kan den 400 år gamle hesten beundres i utstoppet tilstand på Livsrustkammeret i Stockholm.

1893: Den russiske komponisten Pjotr Tsjajkovskij døde i St. Petersburg, bare ni dager etter at han hadde dirigert premieren på sin sjette symfoni («Pathétique»). Den offisielle dødsårsaken var kolera. En tradisjonell forklaring går ut på at Tsjajkovskij ble smittet av sykdommen ved å drikke infisert vann. Imidlertid har det i alle år svirret rykter om at komponistens død ikke var et ulykkestilfelle. En hypotese går ut på at han begikk selvmord, enten ved å drikke kolerainfisert vann med overlegg, eller ved å innta arsenikk. En mer vidløftig teori vil ha det til at skaperen av «Svanesjøen» og «Nøtteknekkeren» ble myrdet etter ordre fra tsar Aleksander III, angivelig fordi han hadde innledet et forhold til en mannlig aristokrat som kunne føre til skandale. Pjotr Tsjajkovskij ble 53 år gammel.

1967: Bob Dylan spilte inn «All Along the Watchtower» i plateselskapet Columbias studio i Nashville. Sangen var en del av albumet «John Wesley Harding», som kom ut mindre enn to måneder senere. Den definitive versjonen av låten er likevel etter manges mening den som Jimi Hendrix spilte inn året etter. Magasinet Rolling Stone har rangert Hendrix-tapningen av «All Along the Watchtower» som nummer 40 på sin liste over tidenes 500 beste sanger, mens Total Guitar har utropt den til historiens beste coverversjon. Hendrix-versjonen kom ut på singel i september 1968 og på albumet «Electric Ladyland» i oktober samme år. Bob Dylan har uttalt at han ble overveldet da han hørte den, og at han alltid siden har fremført sangen med en følelse av å gjøre honnør til Jimi Hendrix.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse