Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 november 2023 02:00
Del på Facebook

1530: St. Felix-flommen skylte inn over Nederland. Katastrofen rammet på minnedagen for helgenen St. Felix, som den også fikk navn etter. Det er anslått at 100.000 mennesker kan ha mistet livet i flommen. Særlig hardt rammet var Flandern og Zeeland, der store landområder gikk tapt for alltid. Deler av dem går i dag under navnet Verdronken Land van Reimerswaal («Det druknede landet ved Reimerswaal»). Her gikk flere titalls landsbyer under i vannmassene, mens den større byen Reimerswaal ble forvandlet til en øy. Under en ny flom et århundre senere ble også Reimerswaal slukt av havet. Den sunkne byen ligger under det nåværende Oesterdam, en 11 kilometer lang demning noen mil nord for Antwerpen.

1962: Den dødeligste gruveulykken i norsk historie inntraff i gruvene ved Kongsfjorden (engelsk: Kings Bay) på Svalbard. En gasseksplosjon i gruva «Esther 1» tok livet av hele det 21 mann store nattskiftet, som hadde gått på vakt tre kvarter tidligere. Den beryktede «Esther 1» hadde vært åsted for flere store ulykker tidligere. 14. september 1948 hadde 15 arbeidere omkommet i gruva, og 19. mars 1953 hadde 19 menneskeliv gått tapt i det som var den største gruveulykken i Norge til da. Den enda mer omfattende Kings Bay-ulykken i 1962 førte til at Einar Gerhardsens 3. regjering måtte gå av etter mistillitsforslag fra de borgerlige partiene. En koalisjonsregjering under ledelse av Høyres John Lyng avløste AP-regjeringen, men ble fortrengt av Einar Gerhardsen og hans 4. regjering etter bare fire uker.

1977: Platebutikkinnehaveren Chris Seale ble arrestert i Nottingham for å ha stilt ut Sex Pistols’ album «Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols» i butikkvinduet sitt. Politiet hadde på forhånd varslet at enhver som stilte ut punkbandets album kunne bli straffeforfulgt for spredning av obskøniteter. Årsaken var ordet «bollocks» i tittelen, som kan bety «baller», og som med hjemmel i en lov fra 1899 kunne påtales som uanstendig markedsføring. Mange britiske platebutikker hadde derfor valgt å boikotte albumet, eller i det minste la være å stille det ut. Tre uker etter pågripelsen av butikkinnehaveren slo en rett i Nottingham fast at han ikke kunne straffes for å ha eksponert omslaget. Platecoveret i fluoriserende gult og rosa var laget av designeren Jamie Reid, og regnes som et av de mest ikoniske i rockens historie.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse