Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 november 2023 02:00
Del på Facebook

1922: Den britiske egyptologen Howard Carter oppdaget inngangen til Tutankhamons grav i Kongenes dal i Egypt. Carter hadde lett etter graven i månedsvis og var i ferd med å gi opp, da han kom over en uthogd stein som viste seg å være det øverste trinnet i en trapp. 22 dager senere ble Carter, sammen med sin oppdragsgiver Lord Carnarvon, det første mennesket som entret forkammeret i faraoens grav på mer enn 3000 år. Det fortelles at Carter først slo et hull i toppen av døren og kikket inn i skjæret fra et stearinlys. Da Lord Carnarvon spurte om han kunne se noe, svarte Carter: «Ja. Vidunderlige ting.» 16. februar 1923 åpnet de den forseglede døren til det innerste gravkammeret, og fikk se det første glimtet av Tutankhamons sarkofag.

1980: Ronald Reagan vant presidentvalget i USA, og Reagan-æraen begynte. I sin tid som filmskuespiller i Hollywood hadde Reagan støttet demokratene, og ikke stemt republikansk før ved presidentvalget i 1952. I 1964 sa han: «Jeg har vært demokrat det meste av livet. I den senere tid har jeg sett meg nødt til å slå inn på en annen kurs.» Det sterkt høyreorienterte programmet han gikk til valg på i 1980 omfattet reduserte skatter, militær opprustning, strengere straffer, forbud mot abort og en knallhard linje overfor fagforeninger. Reagan var også imot grunnlovsfestet likebehandling av kvinner. I en tale til nasjonen året etter sa Reagan: «Dette er ikke tiden for lek og politisk moro. Dette er tiden for en ny begynnelse.»

2013: Tre mennesker ble drept da en mann kapret Valdresekspressen på fylkesvei 53 mellom Årdal og Tyin. Gjerningsmannen, en asylsøker fra Sør-Sudan, knivstakk bussjåføren og to passasjerer til døde. Brannvesen og ambulansepersonell nådde fram til den kaprede bussen før politiet, og pågrep gjerningsmannen på stedet. Ifølge VG døde kapreren i 2014 etter å ha hoppet fra taket på Bergen fengsel. Kapringen av Valdresekspressen var den andre med dødelig utfall som rammet busselskapet i løpet av ti år. I 2003 ble sjåføren drept med kniv da en mann kapret bussen ved Fagernes. Fagernes-kapreren hadde også drept en asylsøker på et asylmottak i byen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse