Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 november 2023 02:00
Del på Facebook

1914. Den amerikanske aktivisten og sosietetskvinnen Mary Phelps Jacob tok patent på den moderne brystholderen. Jacob hadde laget sin første bh av to lommetørklær og noen silkebånd, i irritasjon over et ukomfortabelt korsett. Brystholdere i ulike former har vært i bruk siden den greske og antikken. Hvem som sto for den moderne gjenoppdagelsen av plagget, er et omstridt spørsmål. Den franske syersken og forretningskvinnen Hermine Codolle tok patent på en bh i 1889 og stilte den ut på Parisutstillingen i 1900, 14 år før Jacob introduserte sin modell i USA. Mary Phelps Jacob etablerte seg senere som forlegger under navnet Caresse Crosby. Sammen med ektemannen grunnla hun forlaget Black Sun Press i Paris i 1927.

1976: Skrekkfilmklassikeren «Carrie» hadde premiere i USA. Filmen om mobbeofferet Carrie White, som bruker telekinetiske evner til å hevne seg på sine plageånder, var regissert av Brian De Palma. «Carrie» var en av ytterst få filmer i sjangeren som er blitt beæret med to Oscar-nominasjoner – til Sissy Spacek for beste kvinnelige hovedrolle og Piper Laurie for beste kvinnelige birolle. En ennå ukjent John Travolta dukket opp i en birolle som bølle. Historien var basert på Stephen Kings debutroman av samme navn fra 1974. Boka solgte beskjedne 13.000 i hardback, men passerte til gjengjeld millionen i paperback i løpet av et år og satte King i stand til å bli forfatter på heltid. I boka «On Writing» hevder King at han skrev romanen på to uker.

2020: En folkeavstemning i Mississippi avgjorde at delstaten skulle få nytt flagg. Dermed ble delstaten den siste i USA som kvittet seg med det omstridte sørstatskorset i flagget. Det blå andreaskorset med hvite stjerner, vist mot rød bakgrunn, var stridsbanneret til de konfødererte statene (sørstatene) under borgerkrigen. Sørstatskorset har gjennom mange tiår vært gjenstand for intens debatt i USA. Årsaken er symbolets historiske tilknytning til bl.a. slaveri og raseskiller, og senere til hvit makt-ideologi. Georgia tok farvel med sørstatskorset i flagget sitt i 2001, som den nest siste av delstatene. Florida og Alabama har fremdeles andreaskors i sine flagg, men uten blåfargen og de hvite stjernene. Mississippis nye flagg viser en hvit magnoliablomst på blå bunn omgitt av stjerner, og med teksten «In God We Trust».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse