Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 november 2023 02:00
Del på Facebook

1707: En av de største skipskatastrofene i britisk historie inntraff ved Scillyøyene, 45 km utenfor kysten av Cornwall. En flåte på 21 krigsskip var på vei nordover fra Gibraltar, da de seilte inn i en storm. Uværet, kombinert med tidens mangelfulle redskaper for lengdegradsberegning, førte til at navigatørene på et tidspunkt ikke ante hvor de befant seg. Om kvelden gikk fire av skipene på skjærene ved Scillyøyene og sank, noen innen synsvidde for hverandre. Mellom 1500 og 2000 mennesker omkom i katastrofen. Av besetningen på de tre største skipene, overlevde én mann. Masseforliset bidro til at det britiske parlamentet utlovet en enorm belønning til den som kunne finne opp et instrument som løste problemene med lengdegradsberegning. Klokkemakeren John Harrison løste knuten med sitt kronometer i 1730.

1948: Harry S. Truman vant en av de mest overraskende valgseirene i amerikansk historie. Truman hadde vært visepresident under Franklin D. Roosevelt og rykket opp til president ved Roosevelts død i april 1945. Foran presidentvalget i 1948 ble Trumans republikanske motkandidat, Thomas E. Dewey, spådd en overlegen seier. I en enquête foretatt av magasinet Newsweek tippet samtlige av de spurte ekspertene – 50 i tallet – at Dewey ville vinne. Avisen Chicago Daily Tribune var så skråsikker på republikansk seier at den morgenen etter valget sendte ut en utgave med forsidetittelen «Dewey beseirer Truman». Desto større ble sjokket da tellingene viste at Truman hadde innkassert 49,6 % av stemmene mot Deweys 45,1 %, og fått flertall i 28 stater. Etter at valgseieren var et faktum, lot Truman seg avbilde med den famøse avisutgaven i hånden, og kommentaren: «That ain’t the way I heard it!»

1960: Penguin Books ble frikjent for pornografianklagene som var rettet mot forlaget etter utgivelsen av D.H. Lawrences roman «Lady Chatterley’s Lover». Romanen utkom første gang i 1928 i et minimalt opplag. På grunn av bokens erotiske skildringer og direkte språk ble den forbudt i Storbritannia, og gjennom nærmere tre tiår måtte britiske lesere ta til takke med en sensurert utgave fra 1932. I august 1960 trosset Penguin forbudet og sendte romanen ut i dens opprinnelige versjon. Forfatteren hadde da vært død i mer enn 30 år. Selv om rettssaken i London endte med frifinnelse for forlaget, var kontroversene rundt romanen ikke over. En bok om rettssaken mot Penguin, med tittelen «The Trial of Lady Chatterly», ble forbudt i Australia.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse