Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 november 2023 02:00
Del på Facebook

1512: Michelangelos takmalerier i Det sixtinske kapell ble avduket. Kunstneren hadde arbeidet i fire år med dekorasjonene, som regnes som et av hovedverkene i høyrenessansens malerkunst. Temaet for bildeseriene er menneskets skapelse, syndefall og frelse gjennom Kristus. Aller mest berømt er nok fremstillingen av Adams skapelse i sentrum av komposisjonen, der Gud blåser liv i det første mennesket. Ikke minst detaljen med Guds og Adams utstrakte hender, og pekefingrene som nesten berører hverandre, er blitt reprodusert i det uendelige. Dekorasjonene omfatter totalt ni scener fra Første Mosebok. I tillegg har blant annet en rekke profeter fått plass under de mektige takhvelvingene. Dikteren Johann Wolfgang von Goethe skrev om Michelangelos verk: «Den som ikke har sett Det sixtinske kapell, kan ikke gjøre seg noen forestilling om hva ett enkelt menneske kan oppnå.»

1975: Tre oljearbeidere mistet livet i en ulykke på Alfa-plattformen på Ekofiskfeltet. På grunn av en brann på plattformen måtte alle de 71 om bord evakueres, noen av dem gjennom såkalte redningskapsler som ble låret ned i sjøen. Ulykken skjedde da en av kapslene ble utløst for tidlig og falt 26 meter rett ned. Bare tre av de seks om bord i kapselen kom fra fallet med livet. Ulykken på Alfa-plattformen var den tredje på norsk sokkel der mer enn ett menneskeliv gikk tapt. Den første inntraff 9. juni 1973, da fire personer omkom i en helikopterstyrt. Ifølge Wikipedia har ulykker i den norske oljevirksomheten kostet 300 mennesker livet siden 1967. 123 av dem omkom 27. mars 1980, da plattformen «Alexander L. Kielland» kantret i Nordsjøen.

1997: Landeplagen «Barbie Girl» med den dansk-norske dance-popgruppa Aqua gikk til topps på de britiske hitlistene, der den skulle bli liggende i tre uker. Singelen var den tredje fra gruppas debutalbum «Aquarium». Med sitt mildt insisterende refreng kom sangen til å toppe platebarometre i en lang rekke land. I USA nådde den sjuendeplass på Billboard Hot 100-lista. Singelen skal ha solgt i åtte millioner eksemplarer over hele verden. Teksten refererte til lekedukkene Barbie og Ken, noe som fikk leketøyfabrikkant og Barbie-eier Mittel til å saksøke Aquas plateselskap, men Mittel nådde ikke fram i retten. Publikums meninger om «Barbie Girl» var delte. I 2011 kåret leserne av magasinet Rolling Stone låten til 1990-årenes mest enerverende låt.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse