Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
31 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1918: Den østerrikske maleren Egon Schiele døde av spanskesyken i Wien, 28 år gammel. Schiele debuterte i 1909 og etablerte seg som et sentralt navn innen europeisk ekspresjonisme. Han ble utkalt som soldat i den pågående verdenskrigen i 1915, men våren 1918 overført til en tilsynelatende fredelig post ved forsvarsmuseet i Wien. Samme høst nådde spanskesykens svært hissige andrebølge byen. Både Schiele og hans kone Edith ble smittet. I et brev til moren skrev maleren: «Edith fikk spanskesyken for åtte dager siden og har lungebetennelse. Hun er gravid i sjette måned. Sykdommen er svært alvorlig og livstruende; jeg forbereder meg på det verste.» Edith døde 28. oktober. I løpet av de neste tre dagene tegnet Schiele noen skisser av sin avdøde kone. De ble hans siste arbeider, før han selv bukket under for sykdommen.

1984: Indias statsminister Indira Gandhi ble myrdet utenfor statsministerboligen i New Delhi. Gandhi var på vei til et intervju med den britiske skuespilleren Peter Ustinov, da hun ble skutt ned av to sikher fra hennes egen livvakt. Attentatet skal ha vært en hevn for at hun i juni samme år hadde gitt hæren ordre om å storme sikhismens hellige tempel, Harmandir Sáhib, som på det tidspunktet var besatt av militante sikher. Drapet på Gandhi utløste opptøyer i Dehli og omkringliggende områder. Det er anslått at 10.000 sikher ble drept av rasende mobb i dagene som fulgte. Indira Gandhis sønn Rajiv etterfulgte moren som statsminister.

2020: Berlins nye hovedflyplass kunne omsider åpne, ni år senere enn planlagt. Byggearbeidene ved Berlin Brandenburg lufthavn ble påbegynt i 2006 og var stipulert til å være ferdige i 2011. Byggeprosessen skulle imidlertid utvikle seg til en hengemyr av uforutsette og komplekse vanskeligheter. Kort før den forsinkede åpningen i 2012, som skulle overføres direkte i tysk TV, oppdaget inspektører 120.000 feil ved flyplassen, inkludert akutte defekter knyttet til brannsikkerhet. Ifølge Deutsche Welle fant man blant annet at 170.000 km med elektriske kabler rundt om på flyplassen var feilinstallert. Åpningen ble da forskjøvet til to ulike datoer i 2013, så til 2014 og siden til 2016, da man innså at den måtte utsettes til 2017. Ved åpningen i 2020 hadde flyplassen kostet sju milliarder euro, tre ganger mer enn budsjettert.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse