Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1864: Danmark mistet 40 % av sitt landareal. Fredsavtalen som ble inngått i Wien mellom Danmark på den ene siden, og Østerrike og Preussen på den andre, gjorde slutt på 2. slesvigske krig. Den innebar også at danskene måtte avstå de sørlige hertugdømmene Slesvig, Holsten og Lauenborg til seierherrene. Dermed kom også rundt 200.000 danske slesvigere under tysk herredømme. I tiårene som fulgte, kom danskene i Slesvig under sterkt press for å slutte seg til tysk språk og kultur. Særlig forhatt var den prøyssiske verneplikten, som krevde tre års militærtjeneste for mannlige borgere. Det er anslått at rundt 60.000 danske slesvigere utvandret til Amerika i årene fra 1864 til 1900. Etter en folkeavstemning i 1920 ble den nordlige delen av Slesvig tilbakeført til Danmark. Området kalles i dag Sønderjylland.

1938: Den 23 år gamle skuespilleren, regissøren og manusforfatteren Orson Welles satte støkk i amerikanske radiolyttere med «The War of the Worlds». Radiodramaet var basert på en roman av H.G. Wells og hadde form som en serie direktesendte reportasjer om marsboeres invasjon av New York. Mange av lyttere hadde ikke fått med seg at programmet var en fiksjon, og sendingen utløste telefonstorm hos CBS. Orson Welles og kringkastingsselskapet innså raskt reklameverdien av lytternes respons og fremstilte den som mer hysterisk enn den i virkeligheten hadde vært. Det er blitt hevdet at nyheten om det japanske angrepet på Pearl Harbor i desember 1941 ble møtt med skepsis av mange amerikanere, fordi de husket «The War of the Worlds».

2015: En releasekonsert med metalbandet Goodbye to Gravity i Bucuresti utviklet seg til en av de verste brannkatastrofene i nyere rumensk historie. Konserten foregikk på nattklubben Colectiv, og skulle være en feiring av bandets nye album «Mantras of War». Brannen brøt ut da de pyrotekniske effektene på scenen antente det støydempende skummet som veggene var kledd med. 64 mennesker omkom i infernoet, blant dem fire av de fem medlemmene av Goodbye to Gravity. I tillegg ble 147 personer skadd. Etter brannen ble det avdekket at høytstående offentlige tjenestemenn hadde mottatt bestikkelser for å se gjennom fingrene med brudd på brannforskriftene ved nattklubben. Avsløringene utløste voldsomme demonstrasjoner i flere rumenske byer og førte til at statsminister Victor Ponta gikk av i november samme år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse