Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1787: Mozarts opera «Don Giovanni» ble urframført i Praha. Tradisjonen vil ha det til at Mozart hadde lagt siste hånd på komposisjonen dagen i forveien; noen har også ment at han fullførte den samme dag. Komponisten svingte selv dirigentstokken under premieren. Samtidige rapporter tyder på at verket ble møtt med jublende begeistring fra publikum. Handlingen i operaen er basert på legenden om kvinnebedåreren Don Juan og foregår i Sevilla på 1600-tallet. «Don Giovanni» regnes som et av tidenes mest fullendte operaverker. Den danske filosofen Søren Kierkegaard hevdet i boken «Enten-Eller» (1843) at Mozarts opera var det største kunstverk som noensinne var skapt. Forfatteren Gustave Flaubert omtalte «Don Giovanni» som «en av de tre fineste tingene Gud har skapt». De andre to var havet og Shakespeares «Hamlet».

1971: Grunnleggeren av sørstatsbandet The Allman Brothers Band, gitaristen Duane Allman, omkom i motorsykkelulykke i Georgia. Allman hadde dannet bandet i Florida i 1969 sammen med broren Gregg. Bandet hadde nylig gitt ut det nå legendariske konsertalbumet «At Fillmore East» da Duane Allman ble drept, bare tre uker før han ville ha fylt 25 år. Allman huskes ikke minst som en fremragende slidegitarist. Han var en etterspurt studiomusiker og medvirket blant annet på Eric Claptons klassiker «Layla». Om Claptons gitarferdigheter skal Allman ha sagt: «He’s good, but he ain’t no Duane Allman.» I 2003 rangerte magasinet Rolling Stone Duane Allman som den nest beste gitaristen gjennom alle tider, bare slått av Jimi Hendrix.

2022: Minst 158 personer omkom i en trengselsulykke under Halloween-feiringen i Sør Koreas hovedstad Seoul. Det er anslått at 100.000 mennesker, de fleste unge voksne, hadde funnet veien inn til de trange gatene i Itaewon-distriktet sentralt i byen. Den store tilstrømningen skyldtes ikke minst at Halloween-feiringen i 2022 var den første siden pandemirestriksjonene ble opphevet. Ifølge Wikipedia oppsto den dødelige trengselen da et stort antall personer trengte inn i en smal sidegate fra hver sin kant. Seouls politi og brannvesen er senere blitt kritisert for ikke å ha truffet tilstrekkelige tiltak for sikring og kontroll av de store menneskemassene. Fire av dødsofrene var tenåringer, 96 var i tjueårene og 32 var i trettiårene. 27 var utlendinger, blant dem en norsk kvinne.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse