Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1886: President Grover Cleveland avduket Frihetsstatuen på det nåværende Liberty Island utenfor New York. Statuen var gitt som gave til USA fra det franske folk, som et symbol på de to landenes skjebnefellesskap og vennskap. Den 46 meter høye bronsestatuen (93 meter inkludert sokkelen) var tegnet av skulptøren Frédéric Bartholdi og hadde et indre jernskjelett signert Gustave Eiffel. Statuen forestiller en frihetsgudinne med en hevet fakkel i høyre hånd og en tavle i den venstre. Innskrevet på tavla står datoen for den amerikanske uavhengighetserklæringen – 4. juli 1776. Det er blitt hevdet at gudinnens myndige ansikt var modellert etter Charlotte Beysser Bartholdi, skulptørens mor. Kobberet i statuen var levert av Vigsnes kobberverk på Karmøy i Rogaland.

1944: Adolf Hitler ga ordre om tysk tilbaketrekning fra Finnmark og Troms, og tvangsevakuering av sivilbefolkningen. Under tilbaketrekningen benyttet tyskerne den brente jords taktikk for å blokkere sovjetstyrkenes tilgang på forsyninger under fremrykningen fra øst. Ifølge Wikipedia var ca. 11.000 bolighus, 4.700 fjøs og uthus, 106 skoler, 420 forretninger, 53 hoteller og gjestgiverier, 21 sykehus og sykestuer, 140 forsamlingshus og 27 kirker blant bygningene som ble jevnet med jorden. Omkring 60.000 norske sivilister ble forsøkt tvangsflyttet sørover. Det er anslått at så mange som 25.000 av dem trosset okkupasjonsmaktens ordre og stakk seg bort i fjell og utmark mens de ventet på frigjøringen.

1995: Den dødeligste T-banebrannen i historien inntraff i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Brannen brøt ut i et fullastet vognsett som befant seg i en tunnel, rundt 200 meter fra nærmeste stasjon. Flertallet av de 289 omkomne ble funnet inne i vognene. Noen passasjerer ble drept av strømførende skinner da de forsøkte å ta seg ut av tunnelen til fots. Undersøkelseskommisjonen konkluderte med at en elektrisk feil var årsak til ulykken, men kunne ikke helt utelukke at den var utløst av en terrorhandling. I ettertid ble to personer dømt til 10 og 15 års fengsel for kriminell tjenesteforsømmelse. Før katastrofen i Baku var metrobrannen i Paris i 1903 den verste i historien. Den gangen omkom 84 mennesker i en brann som røykla to undergrunnsstasjoner.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse