1947: Pizza ble servert for første gang i Sverige. Høykonjunkturen i svensk industri hadde fått et elektronikkselskap i Västerås til å se seg om etter utenlandsk arbeidskraft, og selskapet hadde ansatt 300 italienske arbeidere. Det fortelles at italienerne forlangte varm pizza for å holde ut det nordiske klimaet. 27. oktober 1947 skal restaurant Sjöhagen i Västerås ha stått for den første pizzaserveringen på svensk jord. Likevel var det først på 1960-tallet at pizza fikk større utbredelse i Sverige og resten av Norden. Den særsvenske skikken med å servere strimlet kål i eddik som tilbehør til pizzaen skal ha oppstått i Stockholm i 1969. I Norge har den italienske restauratøren Gino Valente fått æren for å ha introdusert pizzaen i 1963. Peppe’s Pizza i Oslo var trolig først ute med å servere den amerikanske varianten i 1970.
1992: Den homofile radiotelegrafisten Allen R. Schindler ble slått i hjel av en medsoldat i den amerikanske marinen. Retten karakteriserte udåden som hatkriminalitet og dømte gjerningsmannen til livsvarig fengsel. Hendelsen bidro til innføringen av den såkalte «Dont ask, don’t tell»-forskriften i USAs militærvesen året etter. Forskriften forbød trakassering av skjulte homofile i de væpnede styrkene. Samtidig utestengte den åpent homofile og lesbiske fra å tjenestegjøre i det amerikanske militære, idet den la ned forbud mot rekruttering av personer som «utviser tendens til eller intensjon om å delta i homoseksuelle handlinger». Forskriften trådte i kraft under president Bill Clinton og ble opprettholdt av hans etterfølger George W. Bush. Under presidentvalgkampen i 2008 gikk Barack Obama inn for å oppheve forskriften og gi homofile og lesbiske fri adgang til å tjenestegjøre i det militære. Forskriften ble opphevet i 2010.
2021: En av Napoleon Bonapartes tosnutede hatter ble solgt på auksjon i London for 160.000 pund. Samme høst hadde en annen Napoleon-hatt gått under hammeren for nærmere en million pund. Ifølge historikere fikk Napoleon smaken på tosnutede hatter rundt 1799. Han skal ha rukket å kjøpe minst 120 av dem før han ble deportert til St. Helena seksten år senere. Alle var bestilt hos den samme skredderen i Paris, alle var i samme størrelse og et overveldende flertall var av beverskinn. Hærføreren skal ha lagt seg til skikken med å bære tosnuteren på tvers (og ikke på langs, som offiserene hans) for at de franske soldatene umiddelbart skulle kjenne ham igjen på slagmarken. Drøyt 20 av Napoleons ikoniske hatter er bevart. I 2018 ble hatten han bar under slaget ved Waterloo solgt på auksjon for rundt fire millioner norske kroner.
(©NTB)