Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 november 2023 02:00
Del på Facebook

1880: Giles Gilbert Scott ble født i Hampstead. Få arkitekter har satt så distinkte spor etter seg over et helt land som Scott. I 1924 vant han en konkurranse om utforming av en ny telefonkiosk som i utgangspunktet skulle brukes i London og omegn. Scotts vinnerutkast, den brannrøde «K2», skulle senere bli utbredt over hele Storbritannia. I løpet av et tiår introduserte Scott også fire andre varianter over samme lest. Noe over 300.000 eksemplarer er produsert av Scotts kiosker, som kom til å lyse opp i praktisk talt hver eneste landsby på britisk jord. I dag regner britene den røde kiosken som et nasjonalt ikon på linje med Union Jack, The Beatles og røde dobbeldeckerbusser. Giles Gilbert Scott ble tildelt ordenen Order of Merit i 1944.

1938: Den såkalte krystallnatten innvarslet en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Hitler-Tyskland. Natten til 9. november gikk nasjonalsosialistisk milits til angrep på jødiske eiendommer over hele landet, under påskudd av at en jødisk ungdom to dager tidligere hadde skutt og drept en sekretær ved den tyske ambassaden i Paris. Ifølge nazistenes egne rapporter ble 2676 menighetshus og synagoger, samt 4500 jødiske butikker, ødelagt i løpet av natten. 91 mennesker mistet livet. Dagen etter ble nærmere 30.000 jødiske borgere pågrepet og satt i konsentrasjonsleir. Krystallnatten fikk sitt navn fra den kolossale mengden glasskår som lå igjen i gatene etter pøbelens herjinger.

1989: Berlinmuren falt, 28 år etter at den var blitt reist av myndighetene i DDR for å hindre masseflukt over grensen til Vest-Tyskland. Høsten 1989 hadde DDR-borgernes krav om reisefrihet tiltatt i styrke og gitt seg utslag i demonstrasjoner og sivil uro. Om ettermiddagen 9. november holdt politbyråmedlemmet Günter Schabowski en pressekonferanse der han varslet at endringer i utreisereglementet var nær forestående. Klokken 22.42 om kvelden meddelte nyhetsankeret i den vesttyske TV-kanalen ARD: «I dag er en historisk dag. Myndighetene i Øst-Tyskland har nettopp erklært at landets grenser åpnes med øyeblikkelig virkning.» Utover natten trengte horder av østberlinere seg forbi vaktene ved de seks grenseovergangene til Vest-Berlin, der de ble mottatt av jublende folkemasser.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse