Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
10 november 2023 02:00
Del på Facebook

1871: «Dr. Livingstone, I presume?» Med disse ordene hilste journalisten Henry Morton Stanley den forsvunne oppdageren og misjonæren David Livingstone, som han var reist ut for å lete etter i Afrikas jungel. Stanley fant Livingstone ved bredden av Tanganyikasjøen i det nåværende Tanzania. Ifølge legenden svarte Livingstone: «Yes, and I feel thankful that I am here to welcome you.» Det er imidlertid sådd tvil om hvorvidt den berømte ordvekslingen overhodet fant sted, eller om Stanley diktet den opp etterpå. Ordene er ikke nevnt i Stanleys dagbøker og korrespondanse, og dukket første gang opp i en avisartikkel i New York Herald. Etter hjemkomsten skrev Stanley bestselgeren «How I found Livingstone». Dr. Livingstone ble værende i Afrika til sin død i 1873.

1904: Det såkalte vaksineopprøret (portugisisk: «Revolta da Vacina») brøt ut i Brasils daværende hovedstad, Rio de Janeiro. En offentlig helsereform for å utrydde smittsomme sykdommer hadde de siste par årene vakt uvilje i arbeiderklassen, ikke minst fordi reformen omfattet tvangsflytting av beboere fra byens fattigkvarterer. Da en ny lov om tvangsvaksinering mot kopper tredde i kraft 10. november, tok tusener til gatene i raseri. Protestene utartet til plyndring, hærverk og sammenstøt som til sammen krevde 30 menneskeliv. Først 18. november fikk politi og væpnede styrker kontroll over situasjonen. Vaksineprogrammet i Rio de Janeiro ble stanset inntil videre, men gjenopptatt under et voldsomt utbrudd av kopper i byen i 1909.

1967: En av de største drapsetterforskningene i dansk historie begynte da ingeniørfruen Marie Lock Hansen ble myrdet i sitt hjem i Århus. Den 43 år gamle kvinnen ble skutt med tre skudd etter å ha lukket en ukjent mannsperson inn i huset. På vei ut skjøt gjerningsmannen også Lock Hansens hushjelp, som overlevde. Ifølge dansk politi ble 20.000 personer avhørt i saken. Likevel er morderen aldri funnet. Ved siden av det brutale drapet på et ektepar i København i 1948, det såkalte dobbeltmordet på Peter Bangs Vej i, er drapet på Marie Lock Hansen blitt stående som den mest berømte av Danmarks uløste mordgåter. En lang rekke bøker er skrevet om saken. Forbrytelsen omtales gjerne som Højbjerg-mordet, ettersom den fant sted i bydelen Højbjerg.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse