Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 november 2023 02:00
Del på Facebook

1894: Seriemorderen H.H. Holmes ble arrestert i Boston. Holmes blir ansett som et av de tidligste kjente eksemplene på forbrytere av dette slaget i USA. Han begikk trolig sitt første drap i 1891, men hans makabre virksomhet skal ha nådd et høydepunkt under verdensutstillingen i Chicago i 1893. Holmes drev da et hotell i byen, i en bygning han hadde innredet som et labyrintisk skrekk-kabinett. Blant annet hadde han sørget for lydtette vegger og lagt gassledninger inn til flere av rommene. Holmes tilsto drap på 27 mennesker, de fleste av dem kvinner, men det antas at tallet var høyere. Han ble henrettet i 1896. Journalisten og forfatteren Erik Larson fortalte Holmes’ historie i dokumentarboka «The Devil in the White City» (2003). Boka kom ut på norsk i 2016.

1939: Tusener av tsjekkere møtte fram i begravelsen til medisinstudenten Jan Opletal i Praha. Optelal var blitt skutt under en demonstrasjon mot den tyske okkupasjonen, og studentenes massedeltagelse ved gravferden hans ga okkupantene påskudd til å stenge alle landets høyskoler og sende 1200 studenter til konsentrasjonsleir. Hendelsen førte til innstiftelsen av 17. november som den internasjonale Studentenes dag. På 50-årsdagen for begravelsen i 1989 stormet tsjekkisk politi en fredelig minnemarkering ved Jan Opletals grav i Praha. 200 studenter skal ha blitt skadd under aksjonen, som bidro til å utløse den såkalte Fløyelsrevolusjonen.

2003: Filmskuespilleren Arnold Schwarzenegger avla ed som guvernør i California. Schwarzenegger hadde begynt sin karriere som kroppsbygger og innvandret til USA fra Østerrike i 1968. Ifølge eget utsagn hadde han sympatisert med det republikanske partiet siden han hørte Richard Nixon i en TV-debatt samme år. Som guvernør la han seg først på en knallhard linje overfor Californias demokratisk dominerte delstatsforsamling, men med tiden ble hans holdning mer samarbeidsorientert og moderat. Han ble sittende i guvernørembetet til januar 2011. Arnold Schwarzenegger debuterte som filmskuespiller i 1970 og ble for alvor kjent for verden med actioneventyret «Conan the Barbarian» i 1982. Gjennom filmer som «The Terminator» (1984), «Predator» (1987) og «Total Recall» (1990) ble han en av Hollywoods aller største actionhelter.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse