Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
28 november 2023 02:00
Del på Facebook

1859: Forfatteren Washington Irving døde i New York, 76 år gammel. Irving er blitt omtalt som USAs første internasjonale bestselgerforfatter. Han skrev i flere ulike sjangre, men er i dag særlig berømt for to av sine noveller. «Rip Van Winkle» forteller historien om en mann som blir budt en trylledrikk av noen gåtefulle fremmede. Han faller i søvn, og våkner med langt skjegg og morkne klær. Ingen av hans samtidige kjenner ham igjen når han vender hjem til landsbyen. Det går etter hvert opp for mannen at han har sovet i tjue år. I «The Legend of Sleepy Hollow» blir en skolelærer på frierføtter utsatt for en serie nifse fenomener, deriblant en hodeløs rytter som kanskje, kanskje ikke er en rival i forkledning. Novellen er filmatisert flere ganger.

1943: En mystisk brann brøt ut i Universitetets aula i Oslo. Brannen inntraff kort tid før et konsertarrangement i tysk regi skulle gå av stabelen i lokalene. Brannvesenet kom raskt til stedet, og de materielle skadene var beskjedne. Likevel skulle aulabrannen få vidtrekkende konsekvenser. Allerede 30. november ga Reichskommissar Terboven ordre om at universitetet skulle stenges og et stort antall studenter arresteres. 1.166 personer ble anholdt i aksjonen som fulgte, hvorav 644 ble sendt til leirer i Tyskland. Hendelsen vakte assosiasjoner til Riksdagsbrannen i 1933, og mange nordmenn antok at nazistene selv hadde tent på brannen som et påskudd til å aksjonere mot studentene. I ettertid er det kommet fram at brannen var påsatt av norske motstandsfolk.

1994: Den rådgivende folkeavstemningen om tilslutning til Den europeiske union ble avholdt i Norge. 16. oktober samme år hadde finnene stemt ja til EU. 13. november hadde svenskene fulgt etter. Det siste ga opphavet til begrepet «svenskesuget», en antatt smitteeffekt på folkemeningen i Norge som ifølge politiske kommentatorer kunne bevege norske velgermasser i favør av medlemskap. Dagen før folkeavstemningen presenterte VG en meningsmåling som viste flertall for ja-siden, ifølge Wikipedia for første gang på flere år. Likevel: Da valgdagen kom, stemte et flertall på 52,2 % av velgerne nei, mens 47,8 % stemte ja. Dermed hadde det norske folk avvist medlemskap i EF/EU for andre gang på 22 år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse