Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 november 2023 02:00
Del på Facebook

1781: Mannskapet på det britiske slaveskipet «Zong» massakrerte 54 afrikanske kvinner og barn ved å kaste dem over bord i Det karibiske hav. I løpet av få dager myrdet mannskapet totalt 133 afrikanere med samme metode. På grunn av en feilnavigasjon var skipet i ferd med å slippe opp for drikkevann. Til dette kom at mange av slavene på skipet var syke. Ifølge britisk lov kunne det heves forsikring for slaver som omkom under overfarten fra Afrika, men ikke for slaver som døde etter at skipet hadde nådd land. Kapteinen og mannskapet besluttet derfor å drepe slavene til havs for å kunne heve forsikringssummen. Da saken kom opp i det britiske rettssystemet, var det som en ren forsikringssak. Ingen av mannskapet ble tiltalt eller dømt for de 133 drapene. Oppmerksomheten rundt Zongmassakren bidro likevel til at uviljen mot slaveriet vokste i Storbritannia, og til at det med tiden ble avviklet.

1814: The Times sendte ut den første avisutgaven trykt på dampdrevet trykkpresse. «Dagens avis er resultatet av det største fremskrittet siden oppfinnelsen av trykkekunsten», het det i avisens leder. Den nye trykkpressen til The Times kunne spy ut 1100 eksemplarer i timen, fire ganger mer enn den gamle håndpressen. Avisens eier, John Walter II, hadde kjøpt og montert maskineriet i dypeste hemmelighet. Årsaken til hemmelighetskremmeriet var den utbredte teknologiskepsisen blant arbeidere, som innså at nye maskiner kunne gjøre arbeidskraften deres overflødig. Så sent som i 1812 hadde medlemmer av den såkalte luddittbevegelsen knust maskinparken ved flere britiske tekstilfabrikker. Den dampdrevne trykkpressen var oppfunnet av tyskeren Friedrich Koenig i 1810.

1969: NRK sendte den første tippekampen fra England. Oppgjøret mellom Wolverhampton og Sunderland endte 1–0 til hjemmelaget og ble kommentert av Jarle Høysæter. Ifølge Wikipedia sendte NRK totalt 370 tippekamper fra England mellom 1969 og 1995. Arne Scheie kommenterte flest kamper med sine 123, foran Øivind Johnssen med 77 kamper og Knut Th. Gleditsch med 76. De mest viste spillerne skal ha vært keeperkjempene Peter Shilton (31 kamper), Bruce Grobbelaar (30) og Ray Clemence (29). Den første tippekampen med en nordmann på banen gikk mellom Åge Hareides Manchester City og Swansea 21. november 1981. Den aller siste tippekampen på NRK var oppgjøret mellom Nottingham Forest og West Ham 8. april 1995. NRKs tippekampsendinger bidro sterkt til interessen for engelsk fotball i Norge.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse