Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
30 november 2023 02:00
Del på Facebook

1936: Krystallpalasset i London ble totalskadd av brann. Den 92.000 kvadratmeter store bygningen var opprinnelig reist i Hyde Park i forbindelse med verdensutstillingen i 1851. Tre år senere ble den flyttet til Sydenham i det sørlige London. Bygningen var tegnet av gartneren og drivhusarkitekten Joseph Paxton, noe den også bar preg av: Med tak og vegger av plateglass og reisverk av støpejern, minnet bygningen mest av alt om et kjempemessig drivhus. Palasset var en turistattraksjon fra første dag og ble i årenes løp besøkt av millioner. Brannen som til sist la det i ruiner, skal ha vært synlig på mange mils avstand. Blant de 100.000 londonerne som samlet seg for å se brannen med egne øyne var Winston Churchill, som fylte 62 år denne dagen, og som uttalte: «Dette er slutten på en æra.»

1977: Ni mennesker mistet livet og 62 ble skadd da et boligområde i bydelen Tuve i Göteborg ble rammet av kvikkleireskred. Skredet, som var en av Sveriges dødeligste naturkatastrofer i moderne tid, skal ha forflyttet et område på størrelse med 37 fotballbaner og ødelagt 67 hus. Deler av det sørvestlige Sverige har vært sterkt plaget av kvikkleireskred. Både i 1950 og 1957 gikk store skred i områdene nord for Göteborg, og natt til 23. september 2023 gikk et nytt skred ved Stenungsund, også det nord for Göteborg. Skredet omfattet et belte på 700 x 200 meter og ødela et stykke av E6. Flere personer ble fanget i bilene sine på motorveien, men ingen liv gikk tapt. E6 ved Stenungsund er fremdeles stengt etter raset i september. Ifølge det svenske veivesenet vil det ta mange måneder å utbedre skadene på veien.

2001: En av USAs mest fryktede seriemordere ble pågrepet i Renton utenfor Seattle. Ved hjelp av DNA-teknologi hadde politiet koblet Gary Ridgway, en 52-åring som arbeidet som spraylakkerer på en lastebilfabrikk, til drapene på fire kvinner. Under avhørene kom det fram at han var identisk med The Green River Killer, en seksualmorder som hadde spredd skrekk i delstaten Washington siden begynnelsen av 1980-årene. Han hadde fått oppnavnet fordi de første ofrene hans ble funnet i Green River. Ridgway tilsto drapene på totalt 71 kvinner og ble dømt for 48 av dem. Det gjør ham til en av de verste seriemorderne i amerikansk historie, målt etter antall ofre. Ridgway unngikk dødsdom ved å tilstå drapene. I stedet ble han dømt til 48 ganger livstid pluss 480 år i fengsel. Den nå 74-årige drapsmannen soner sin endeløse straff i et statsfengsel i Washington.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse