Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1768: Det dansk-norske slaveskipet «Fredensborg» forliste ved Tromøy utenfor Arendal. Skipet tilhørte det West-Guineiske Kompani i København og var en del av den dansk-norske trafikken med slaver fra Afrika til Karibia. På den siste turen skal skipet ha hatt 265 slaver i lasten, hvorav 24 døde under overfarten til koloniøya St. Croix i Det karibiske hav. Skipet var på vei til København med bl.a. sukker, tobakk, kanelbark, bomull og tropisk trelast da det kom inn i en storm og forliste i Tromøysund. Vraket ble gjenoppdaget av dykkere i 1974. Sammen med skipets journaler og inventarlister, som ble reddet under forliset i 1768, utgjør vraket av «Fredensborg» en rik kilde til kunnskap om den transatlantiske slavefarten. Den dansk-norske slavehandelen ble forbudt ved lov i 1803.

1925: Locarnotraktaten ble undertegnet i London. Avtalen var fremforhandlet i den sveitsiske byen Locarno og var et forsøk på å normalisere det spente forholdet mellom Tyskland og seiersmaktene fra 1. verdenskrig. De fem traktatlandene (Tyskland, Belgia, Frankrike, Italia og Storbritannia) kom blant annet til enighet om at Rhinland skulle være demilitarisert sone og fastsatte grensene mellom Tyskland og nabolandene. Britene og italienerne garanterte dessuten bistand til den angrepne part om det skulle bryte ut krig mellom de tre øvrige. Locarnotraktaten var ansett som et viktig skritt mot gjenopptagelse av Tyskland i det gode selskap. Den nyvunne optimismen og forsonligheten som hersket mellom Europas stormakter fra 1925 ble gjerne omtalt som «ånden fra Locarno». Idyllen ble kortvarig. 7. mars 1936 brøt Adolf Hitler traktaten ved å besette Rhinland.

1976: Talkshowverten Bill Grundys beryktede intervju med Sex Pistols gikk på direktesendt TV i England. Grundy ledet aktualitetsmagasinet «Today», og hadde invitert bandet for å kaste lys over den spirende punkbevegelsen. Under sendingen la 53-årige Grundy ikke skjul på sin forakt for de unge punkerne. Til sist sprakk det for gitarist Steve Jones, som overøste programlederen med skjellsord. Bannskapen i beste sendetid vakte rasende reaksjoner fra seerne og førte til at Grundy ble suspendert. Få uker senere besluttet Thames Television å ta «Today» av lufta. Om skandalen var god reklame for Sex Pistols, ble den ødeleggende for TV-karrieren til Bill Grundy. Han var senere å se i stadig mer ubetydelige programposter, inntil han til sist forsvant fra skjermen. Grundy døde i 1993, 69 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse