Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1811: 45 mennesker mistet livet i en rasulykke ved Arnafjorden i Vik i Sogn. I dagene forut for raset hadde det falt uvanlig store nedbørsmengder over Vestlandet. Katastrofen inntraff ved to-tiden om natten, da et mindre steinras løsnet oppe i fjellsiden over bygda Nese. Raset rev med seg svære jord- og steinmasser som knuste hele gårder og dro enkelte bygninger med seg så langt som 700 meter. Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane oppgir at bare 16 av de 61 personene som befant seg i bygda kom fra ulykken med livet. På et enkelt gårdsbruk med tre familier var det bare en liten gutt som overlevde. Det høye dødstallet er blitt forklart med at husene på Nese var bygd i klyngetun, med mange mennesker samlet på små områder. 34 av dødsofrene ble aldri funnet. I 2008 ble det reist et minnesmerke over de omkomne i Nese, satt sammen av steiner fra raset.

1943: Forfatteren Nordahl Grieg mistet livet under et britisk bombetokt over Berlin. Grieg hadde fått være med som krigskorrespondent da Royal Air Force gikk til et omfattende angrep på den tyske rikshovedstaden. Ifølge tyske arkivopplysninger, gjengitt i Bergens Tidende i 2002, hadde Griegs fly ennå ikke kommet inn over Berlin sentrum da det ble truffet av granater fra luftvernkanoner. Flyet skal ha styrtet i skogen Kleinmachnow i nærheten av Hakeburg slott, og alle de åtte om bord omkom. Samme kilde oppgir at antiluftskytsstillingen som skjøt ned flyet med forfatteren av «Til ungdommen» var betjent av 15 og 16 år gamle gutter fra Hitlerjugend. Griegs grav er aldri funnet. Royal Air Force mistet omkring 90 fly over Berlin 2. desember 1943.

1983: Musikkvideoen til Michael Jacksons «Thriller» hadde premiere på MTV. I den snaut 14 minutter lange filmen, regissert av John Landis, danser en zombiesminket Jackson i spissen for en skare av andre zombier, inspirert av zombieklassikeren «Night of the Living Dead» fra 1968. Kort før premieren fikk Jackson, et troende Jehovas vitne, beskjed av menigheten sin om at han ville bli ekskludert for lefling med demonologi hvis videoen ble vist. En rystet Jackson ga først ordre om at opptakene skulle brennes. Etter noe overtalelse gikk han med på at videoen kunne vises med en tekstplakat der han erklærte at filmen ikke fremmet en tro på det okkulte. «Thriller» var ifølge Wikipedia tidenes nest dyreste musikkvideo til da, bare slått av David Bowies «Ashes to Ashes» fra 1980.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse