Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1857: Józef Teodor Konrad Korzeniowski, senere kjent som forfatteren Joseph Conrad, ble født av polske foreldre i Ukraina. Han kom første gang til England som sjømann i 1878 og ble britisk statsborger i 1886. Conrad regnes som en av det engelske språkets mest fremragende stilister og romanforfattere, til tross for at han ikke tilegnet seg språket før han var i 20-årene og visstnok aldri lærte å tale det uten aksent. Blant hans mest kjente bøker er «Lord Jim» (1900), «Nostromo» (1904) og ikke minst «Heart of Darkness» (1899, på norsk «Mørkets hjerte»). Conrad hentet inspirasjon til den lille romanen fra sine egne erfaringer som kaptein på en elvebåt i Kongo. Manuset til Francis Ford Coppolas klassiske filmepos «Apocalypse Now» (1979) var basert på Conrads roman.

1965: The Beatles ga ut «Rubber Soul». For første gang var bandets navn utelatt på coveret, et tegn på den monumentale berømmelsen som The Beatles hadde oppnådd siden albumdebuten tre år tidligere. Med låter som «Drive My Car», «Norwegian Wood» og «Nowhere Man» ble «Rubber Soul» umiddelbart en kritikerfavoritt. Plata har siden vært en gjenganger på lister over «tidenes beste album». Samme dag som «Rubber Soul» kom ut, slapp The Beatles en singel med «We Can Work It Out» og «Day Tripper». Ingen av de to var låtene var med på albumet. Singelen gikk rett til topps på hitlistene i flere land, blant dem Storbritannia og Norge.

1967: Historiens første hjertetransplantasjon ble foretatt i Sør-Afrika. Kardiologen Christiaan Barnard ledet den epokegjørende operasjonen, som foregikk ved sykehuset Groote Schuur Hospital i Cape Town. Pasienten var den 54 år gamle kjøpmannen Louis Washkansky, og hjertet han mottok hadde tilhørt en 25 år gammel kvinne som hadde omkommet samme dag i en trafikkulykke. Det knyttet seg stor spenning til hvorvidt pasientens kropp ville akseptere den unge kvinnens hjerte, noe den viste seg å gjøre. Washkansky døde av dobbeltsidig lungebetennelse 18 dager etter operasjonen. Selve transplantasjonen ble likevel ansett som en suksess.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse