Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
INP leder Ann Jorun Hillersøy mener nok er nok i hvordan dagens politiske valg medfører at folks lommebok tømmes av feil energipolitikk. Illustrasjonsfoto: Steinar Melby, KSU.NO / NettStudio
INP leder Ann Jorun Hillersøy mener nok er nok i hvordan dagens politiske valg medfører at folks lommebok tømmes av feil energipolitikk. Illustrasjonsfoto: Steinar Melby, KSU.NO / NettStudio
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Nettleien øker som følge av politiske valg, økte systemkostnader, og alle utgiftene kastes automatisk over på kundene. Det ser ikke ut til å være noen ende på økte utgifter for befolkningen! Skal folk flest få mer i lommeboka si, må avgiftene på nettleie ned.

Ved å stemme på INP ved Stortingsvalget neste år gir du din stemme til et parti som vil kjempe med nebb og klør mot dette. Det er på tide å bli mindre virkelighetsfjerne og mer realitetsorienterte, og stemme på et parti som vil ivareta DINE interesser.

Annonse
Annonse

Vårt mål er at folk skal få beholde mer av pengene i lommeboka.

Å stanse klimapolitisk pengesløsing er én av de tingene som vil bidra til dette og er en av INPs absolutte fanesaker.

I en rapport fra NVE 12.09 kan vi lese at nettleien i distribusjonsnettet vil øke med i snitt 23 prosent, fra 38 øre/kWh i 2024 til 47 øre/kWh i 2030. Økningen blir størst i Midt-Norge og på Østlandet. Med henholdsvis ca. 30 og 25 prosent.

Flaskehalsinntektene til Statnett trekkes fra tillatt inntekt før nettleien fastsettes.

NVE beregner den til å være årlig på 7 milliarder kroner. INP vil reforhandle avtalene om flaskehalsinntektene, slik at de følger kraftflyten i utenlandskablene.

Pr. i dag deles de 50/50, mens det eksporteres langt mer enn det importeres, rundt 80/20. La oss si at samlede årlige flaskehalsinntekter er 14 milliarder. Dvs. at Norge årlig går glipp av rundt 4 milliarder kroner årlig.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

For perioden 2024-2030 blir det 28 milliarder. Det er ikke småpenger! Penger som kunne blitt brukt på å redusere nettleia. Men i stedet er det forbrukerne som skal blø. En økning på 23 prosent er rett og slett horribelt!

NVE skriver at hvis flaskehalsinntektene øker fra 7 milliarder til i overkant av 10 milliarder, så vil nettleien øke med 14 prosent. Ved å reforhandle avtalen om flaskehalsinntektene kan altså forbrukerne spares for store beløp.

Interessant er det også å lese om basisprisen på strøm i 2030, som ifølge NVE vil ligge på rundt 80 øre i snitt, noe mindre i Nord-Norge. Men prisen på strøm i Nord-Norge vil ifølge NVE DOBLE SEG fra 2024 til 2030, fra 37 øre/ kWh til 75 øre/kWh. Hvor ble det av den lovede økningen på 3-4 øre/kWh hvis vi bygde nye utenlandskabler?

Det er også interessant at rapporten bare så vidt toucher innpå hva forventet økning i kraftforbruket kommer av. Her nevnes en "forventet økning på 22 TWh, hvorav 18 TWh er hos store forbrukere innenfor petroleumsnæringen, kraftintensiv industri, batterifabrikker, datasentre og hydrogenproduksjon."

Her burde rapporten vært mye mer detaljert.

Men ved å lete mer på NVE sin hjemmeside, finner jeg et annet skriv; Fortsatt positiv kraftbalanse mot 2028 Der står det: "De viktigste driverne for økt kraftforbruk er etablering av ny næringsvirksomhet og klimapolitikk, der elektrifisering skal erstatte fossil energibruk". Svart på hvitt, altså.

Vi vet at elektrifiseringen av Melkøya vil kreve inntil 3,6 TWh årlig. I tillegg er det planlagt elektrifisering av oljeplattformer for rundt 10 TWh til. Denne symbolpolitikken, mine damer og herrer, er det altså som gjør at det grafses enda dypere ned i lommebøkene til strømkundene. Det er de som er tiltenkt å betale for klimasatsingen.

Tenk også på havvindsatsingen som så langt har fått minst 35 milliarder av folkets skattepenger. Og det kommer ikke til å stanse der. Det kommer ikke til å stanse før et flertall på Stortinget sier nei.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøDet er vel nettopp reduksjon av trafikken i Ålesundstunellane som er saken.Ekspressbusser korresponderer med fergene utan ventetid, begge retninger. Prioritert ...
@Geir Ole SætremyrDu mener det er viktig å unngå økning i trafikken. Da gjelder det vel å unngå den enorme trafikkøkningen i ...
@Terje SundsbøNår det gjeld Møreaksen har vi i våre høyringar gått i rette med SVV sine prognoser der trafikken i eit ...
@Geir Ole SætremyrØkt trafikk er vel et problem også når det skjer på Sunnmøre. Siden vi nå kommenterer en artikkel om Møreaksen, ...
@Terje SundsbøDet tendensiøs er at du linker alt opp mot Møreaksen for å implementere det i vidare tankerekke.Økt trafikk er eit ...
@Geir Ole SætremyrHva mener du når du hevder at mitt spørsmål er tendensiøst - det er jo svært likt det du selv ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse