Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
31 juli 2024 10:00
Del på Facebook
Freibussen med sjåførene (fra venstre): Ole Fiske, Per Thorsteinsen, Peder Myklebust og disponent Sverre Aasheim. (Bilde fra TK / Nasjonalbiblioteket)
Freibussen med sjåførene (fra venstre): Ole Fiske, Per Thorsteinsen, Peder Myklebust og disponent Sverre Aasheim. (Bilde fra TK / Nasjonalbiblioteket)

Kristiansund Frei Billag (KFB) ble startet i 1939, som en fortsettelse av Frei Billag fra 1934, og satte sitt preg på lokalsamfunnet med sine busser. I 1956 kom de ekte KFB-fargene på bussene med rødt tak og blått under vinduene. Her er en artikkel fra Tidens Krav i 1967:

«Kristiansund-Frei Billag har fått to vakre julegaver – to nye Scania Vabis busser. En er allerede satt inn i Dale-ruten, og den andre skal foreløpig være en suppleringsvogn. Med disse to nyanskaffelser har selskapet i løpet av knapt to år anskaffet 7 busser, alle Scania Vabis. I år er det kjøpt inn i alt 4 vogner.

De nye bussene, som ble demonstrert på en liten prøvetur i går, har 28 sitteplasser og 25 ståplasser, og har utgang bak. Det er montert skistativ bak på bussene. Karosseriet er av lettmetall og plastikk. Ved dette sparer en inn ca. 500 kg i vekt, som igjen fører til at bussene kan øke passasjerantallet ganske vesentlig. I alt har selskapet nå 12 busser i drift, og alle er anskaffet i løpet av ganske få år.

Disponent Aasheim og disponent Skjølsvik, som begge var med på prøveturen, kunne også – ikke uten en viss stolthet – vise fram diplomet og den vakre globussen som selskapet har fått fra Scania Vabis. En av selskapets vogner på Kvitnes-ruten, har i løpet av vel 3 år kjørt 400.000 km uten motoroverhaling. Det er en strekning like lang som 10 ganger rundt Ekvator. Bussen er kjørt av fire sjåfører. Det er Peder Myklebost, Kristian Gaupseth, Ole Fiske og Per Thorsteinsen. Disse har også fått en erkjentlighetsgave fra Scania Vabis for prestasjonen».

Bussenes karosseri er sannsynligvis bygd opp ved Kristiansund Lettmetall i Vikan. De startet opp her i 1962 og drev busskarosserifabrikk fram til første halvdel av 1970-tallet. Kristiansund Lettmetall bygde de fleste busskarosseriene til Kristiansund Frei Billag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse