Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
02 august 2024 10:00
Del på Facebook
Den 1. juni 1963 åpnet sambandet Gullstein-Vinsternes. Dermed ble ytre Nordmøre knyttet sammen med Kristiansund med bil, buss og ferjer. (Bilde fra MRF)
Den 1. juni 1963 åpnet sambandet Gullstein-Vinsternes. Dermed ble ytre Nordmøre knyttet sammen med Kristiansund med bil, buss og ferjer. (Bilde fra MRF)

I juni 1963 ble det sammenhengende bil- og ferjesamband i den ytre linjen på Nordmøre.

I 1959 fikk Tustna ferjekai på Tømmervåg med anløp til Kristiansund. I 1961 ble ferjesambandene Aure–Ånes og Stemshaug–Vihals–Vikan åpnet og 1. juni sambandet Gullstein-Vinsternes. Dermed kunne Nordre Nordmøre Billag sette opp bussrute fra Stemshaug til Tømmervåg, hvor hele den ytre linjen ble knyttet til regionsenteret Kristiansund. Fra ferjekaia i Kristiansund var det gangavstand til butikker, kontorer m.m.

Annonse
Annonse

Ved åpningen av ferjesambandet Gullstein-Vinsternes møtte det fram mye folk til ferja om morgenen og til bussene med byfolket om ettermiddagen. Nordre Nordmøre Billag satte opp hele fem busser for å ta unna ettermiddagsrushet på påskelørdag. Om kvelden arrangerte UL Samhold en stor fest med lokal underholdning.

Det ble også bygd ferjekai ved Nordheim på Stabblandet. Primus motor for dette var handelsmannen Arne Sagvik, som i et samarbeid med Statens vegvesen, bidro til at ferja i sambandet Gullstein-Vinsternes også kunne anløpe et nytt ferjeleie ved Stabblandet høsten 1964.

Med disse nye ferjesambandene ble ytre Nordmøre knyttet tettere sammen, selv om reisetiden kunne være lang med så mange ferjesamband og til dels smale og dårligere veier. Men det var et stort fremskritt på denne tiden.

I 1976 ble sambandet Stemshaug-Vihals-Vikan erstattet med bru over Torsetsundet. I 1978 kom det bru over Soleimsundet med innkortet ferjesamband Aukan-Vinsternes. Fra 1985 var Tømmervåg-sambandet innkortet med ferjekai i Seivika. I 2007 ble Imarsundsambandet åpnet med ca. 30 minutters kjøretid fra Tømmervåg til Kjelklia i Aure.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Sambandet Gullstein-Vinsternes fikk ferjeanløp på Nordheim ved handelsmann Arne Sagvik sin butikk i 1964. Her er et bilde fra 1977-78, før bruforbindelsen over Soleimsundet ble åpnet. (Utlånt at Nils Birger Sagvik)Sambandet Gullstein-Vinsternes fikk ferjeanløp på Nordheim ved handelsmann Arne Sagvik sin butikk i 1964. Her er et bilde fra 1977-78, før bruforbindelsen over Soleimsundet ble åpnet. (Utlånt at Nils Birger Sagvik)

Tømmervåg fikk ferjekai i 1959 med anløp til Kristiansund med «Gjemnes». Her ser vi bussene fra Nordre Nordmøre Billag ved ferjekaia, antagelig på slutten av 1960-tallet. Foto: John KuløyTømmervåg fikk ferjekai i 1959 med anløp til Kristiansund med «Gjemnes». Her ser vi bussene fra Nordre Nordmøre Billag ved ferjekaia, antagelig på slutten av 1960-tallet. Foto: John Kuløy

Ferjesambandet Aure-Ånes åpnet i 1961. I 1963 ble nybygde «Solskjel» satt inn i ruten. Ferjekaia i Aure ble lagt til Leirdal. (Bilder fra MRF)Ferjesambandet Aure-Ånes åpnet i 1961. I 1963 ble nybygde «Solskjel» satt inn i ruten. Ferjekaia i Aure ble lagt til Leirdal. (Bilder fra MRF)

Ferjesambandet Stemshaug-Vihals-Vikan ble opprettet i 1961. «Frigg II» var en av ferjene som trafikkerte i denne ruten. Her legger ferja til ved Vihals midt på 1960-tallet. Foto: Jøran Ulfsnes-SkarFerjesambandet Stemshaug-Vihals-Vikan ble opprettet i 1961. «Frigg II» var en av ferjene som trafikkerte i denne ruten. Her legger ferja til ved Vihals midt på 1960-tallet. Foto: Jøran Ulfsnes-Skar

I 1985 ble sambandet til Tømmervåg innkortet med ny ferjekai i Seivika. (Stein Sættem samling)I 1985 ble sambandet til Tømmervåg innkortet med ny ferjekai i Seivika. (Stein Sættem samling)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse