Annonse
Kristen Otterlei Moen, Medlem av Industri- og Næringspartiet
Ytring
Kristen Otterlei Moen, Medlem av Industri- og Næringspartiet
31 august 2024 16:23
Del på Facebook
Foto: Nicola Barts / Pexels
Foto: Nicola Barts / Pexels
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Norge har gjennom generasjoner skapt en av verdens mest velstående nasjoner, bygget på våre rike naturressurser – olje og gass, vannkraft og havbruk. Disse ressursene har gjort oss til en global økonomisk kraft, men nå står vi overfor en utfordring som truer selve grunnlaget for vår fremtidige velferd.

Vi har lenge nytt godt av våre naturressurser, men denne avhengigheten har også gjort oss ekstremt sårbare. Vi har lagt nesten alle våre egg i én kurv, og denne ensidige avhengigheten kan bli vår akilleshæl. Når internasjonale markeder skjelver, kjenner vi det umiddelbart på kroppen. Derfor er det ikke bare ønskelig, men avgjørende, at vi nå tar grep for å sikre en bærekraftig fremtid.

Annonse
Annonse

Innovasjonsunderskuddet: Hvorfor henger Norge etter?

Til tross for Norges enorme rikdom og høye levestandard, ligger vi stadig etter våre nordiske naboer når det kommer til innovasjon. Global Innovation Index 2023 maler et klart bilde av dette: Norge havner på en beskjeden 19. plass, mens Sverige briljerer på 3. plass, Danmark på 6. plass, og Finland på 9. plass. Disse tallene er mer enn bare statistikk; de avslører en urovekkende sannhet. Mens Sverige, Finland og Danmark leder an som globale innovasjonskraftverk, ser Norge ut til å hvile på laurbærene fra sin oljeavhengige økonomi. Vår manglende investering i forskning og utvikling, kombinert med et svakere økosystem for entreprenørskap, har ført til at vi ikke klarer å holde tritt i det globale kappløpet. For å sikre vår fremtid må vi våkne opp og ta nødvendige grep – diversifisere økonomien, satse tungt på ny teknologi, og skape et mer dynamisk og risikovillig innovasjonsklima. Norge har alle forutsetninger for å lykkes, men hvis vi ikke handler nå, risikerer vi å bli stående igjen på perrongen mens våre naboer farer forbi i høy hastighet.

En krasjlanding for innovasjon: Hva har gått galt?

Norges evne til å fostre innovasjon er i fritt fall. En fersk NTNU-rapport viser at Nvidia, et av verdens mest suksessrike teknologiselskaper, aldri ville hatt en sjanse til å overleve i Norge. Vår mangel på risikokapital og støtte til innovative idéer gjør at vi mister talent og potensiale. Hvis Nvidia ikke kunne lykkes her, hvordan kan vi da forvente at norske gründere skal klare det?

Denne urovekkende trenden bekreftes av tall fra Statistisk sentralbyrå, som viser at konkurser økte med 22 % i 2023, noe som tilsvarer 804 flere konkurser på bare ett år. Samtidig er færre villige til å ta sjansen på å bli gründere i dagens politiske klima. En rapport fra Abelia viser at Norge ligger på sisteplass i Europa når det gjelder både risikokapital og internasjonal konkurranseevne. Investorene flykter, og med dem våre mest lovende gründere. Vi er på vei mot en økonomisk hengemyr der innovasjon kveles og talent drukner.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Den offentlige sektoren: Vårt økonomiske kvelertak

Samtidig eser den offentlige sektoren ut. De offentlige utgiftene har nå nådd svimlende 62 % av Fastlands-Norges BNP. Siden 2014 har denne massive veksten økt med rundt 200 milliarder kroner årlig. Når staten vokser, presses privat sektor til å betale regningen. Resultatet? Et stadig tyngre skattetrykk som kveler vekst og utvikling. Hvis denne trenden fortsetter, vil vi ende opp med en økonomi som er så avhengig av offentlig sektor at vår evne til å konkurrere globalt vil smuldre bort.

Olje og gass: Vår redningsbøye eller vårt fall?

Vi står også overfor et alvorlig dilemma knyttet til olje og gass. En rapport fra det anerkjente analysebyrået Wood Mackenzie advarer om at en rask utfasing av norsk olje og gass vil kunne føre til en betydelig økning i globale CO2-utslipp. Uten norsk produksjon vil verdens behov for energi måtte dekkes av mindre bærekraftige kilder, noe som vil øke utslippene og svekke den globale klimakampen. Samtidig vil det fjerne en av de viktigste bærebjelkene i vår økonomi, noe som truer både vår økonomiske stabilitet og vår evne til å opprettholde velferdsstaten.

En skjebnetime for Norge: Tid for handling

Norge står nå ved en skjebnetime. Fortsetter vi å være en ensidig naturressursøkonomi, risikerer vi å falle dramatisk bak i det globale kappløpet. Vi må våge å tenke nytt. Vi må handle nå. Vi trenger investeringer i innovasjon, en diversifisert økonomi og rammevilkår som gjør det mulig for våre gründere å lykkes. Hvis vi ikke tar grep, vil vi se tilbake på dette øyeblikket som da vi lot Norges fremtid glippe mellom fingrene. Skal vi kjempe for vår fremtid, for våre barns velferd, må vi si klart og tydelig: Nok er nok. La oss sammen bygge et Norge som er rustet for morgendagen.

For mer om hvordan formuesskatten fungerer som en bremsekloss for vekst og innovasjon, anbefaler jeg å lese mitt tidligere leserinnlegg

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 21 timer siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
Hvor lenge kan motstanderne av Møreaksen skjule kostnadene med fortsatt ferge? "Når fergene avløses av Møreaksen frigis enorme mengder strøm, ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasFakta er bedre enn fabler, spesielt i diskusjoner om samferdsel. Dine metaforer om elefanter kommer vi ingen vei med. Spesielt ...
Arne Almaas 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Terje SundsbøDet eneste jeg ønsker å kommentere er at det ikke er vits i å kommentere dialogene du og RR har ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasKommentarfeltet benyttes til å diskutere momenter til artikkelen, ikke til å presentere nyheter. Hva er det i artikkelen du ønsker å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
Høyre prioriterer Fergefri E39 Møreaksen: https://www.smp.no/meninger/leserinnlegg/i/8qxqed/hoeyres-prioriteringer-i-nasjonal-transportplanEr det noen privatpraktiserende fogderipolitikere i Høyre Møre og Romsdal som våger å tale Erna ...
Arne Almaas 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
Monologer er vel ikke nyheter TS ? Da kan du vel heller skrive dagbok for deg selv. 
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse