Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1829: Enkebrenning ble forbudt i India. Skikken med å brenne enken levende på ektemannens likbål hadde rot i hinduismen og er omtalt i skriftlige kilder så tidlig som på 300-tallet f.v.t. Ifølge Store norske leksikon var ritualet særlig utbredt blant høykaster nordvest i India. Enkebrenningen (sanskrit: sati, etter gudinnen av samme navn) var knyttet til forestillingen om at hustruen var mannens eiendom, og at hennes liv var over ved hans bortgang. Ritualet kunne foregå frivillig, ved at kvinnen selv besteg bålet, eller ved tvang. På begynnelsen av 1800-tallet gikk både kristne og hindureformatoriske krefter i India til felts mot skikken, og i 1829 la det britiske kolonistyret ned forbud mot sati. Helt utryddet ble skikken likevel ikke. Spredte tilfeller av enkebrenning skal ha forekommet i India så sent som på 1980-tallet.

1980: Led Zeppelin sendte ut en pressemelding der de annonserte at bandet var oppløst. Drøyt to måneder tidligere hadde bandet mistet sin trommeslager, John Bonham, som ble kvalt av sitt eget mageinnhold mens han sov. I pressemeldingen var Bonhams død oppgitt som årsak til oppløsningen. Led Zeppelin ble dannet i London i 1968 og regnes av mange som et av rockhistoriens viktigste band. Fra 1969 til 1979 ga kvartetten ut åtte studioalbum som til sammen skal ha solgt i mellom 200 og 300 millioner eksemplarer. Fem av dem ligger på magasinet Rolling Stones oppdaterte liste over de 500 beste albumene gjennom alle tider. Høyest rangert er den navnløse fjerdeplata, vanligvis bare omtalt som «Led Zeppelin IV», utgitt i 1971.

1994: En dørvakt og tre kvinnelige gjester ble skutt og drept utenfor nattklubben Sturecompagniet i Stockholm sentrum. Tidligere på natten hadde to menn rettet trusler mot dørvaktene etter å ha blitt avvist ved inngangen. Litt etter klokken fem om morgenen vendte mennene tilbake til klubben med et norsk AG3-gevær, og den ene av dem åpnet ild mot mengden foran inngangspartiet. Alle de fire drepte var i alderen 21 til 22 år. Ytterligere 20 personer ble skadd av prosjektiler og glassplinter under skytingen. Svensk politi jaktet på gjerningsmennene i tre døgn, inntil de ble pågrepet ved en veisperring i nærheten av Drottningholms slott. Den ene av mennene ble dømt til livsvarig fengsel, den andre til 10 år for medvirkning til drap.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse